logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Steeds meer schoolpleinen kleuren groen

13 juli 2023

Bijna alle basisscholen in Tilburg hebben een groen schoolplein of zijn bezig met de aanleg ervan. Steeds meer basisscholen zetten buitenlessen in op hun groene schoolplein.

Benieuwd welke scholen al groen zijn? Bezoek de website Spelen in het groen en neem een kijkje op de kaart. Al tien jaar is de gemeente Tilburg samen met het onderwijs bezig met het groener maken van de schoolomgeving, en deze in te zetten als speel- en leeromgeving voor de kinderen. Dit heeft voordelen voor de gezondheid van kinderen en voor de natuur. 

Er zijn afspraken gemaakt over het beheer en onderhoud van de pleinen. In de meeste gevallen zijn de scholen hier zelf voor verantwoordelijk. 

Voordelen voor leerlingen

Een groene omgeving heeft een positieve invloed op het speel- en leergedrag van de kinderen. Leerlingen presteren beter op school met meer sport en spel, beweging en meer vrije speeltijd. Basisschoolleerlingen die buiten hebben gespeeld, gedragen zich beter in de klas; ze zijn taakgerichter. Ook draagt een groene omgeving bij aan een betere mentale gezondheid en vermindering van stress.

Voordelen voor de natuur

Niet alleen voor de mentale en fysieke gezondheid is een groene omgeving een must. De omgeving wordt hierdoor ook meer klimaatbestendig. Groene schoolomgevingen zijn koeler in de zomer en water kan de grond in. Zo verminderen we hittestress en wateroverlast in de stad.

NK Tegelwippen

De gemeente Tilburg doet ook dit jaar weer mee met het NK Tegelwippen. Alle tegels die uit de grond gaan en waarvoor groen in de plaats komt, tellen mee. De gemeente stimuleert de vergroening met de tegeltaxi, die gewipte tegels gratis ophaalt. De scholen sluiten aan bij het NK Tegelwippen en de tegeltaxi.

Aanmelden voor de tegeltaxi kan tot 28 augustus. Dit geldt natuurlijk ook voor de tegels uit je eigen tuin. Tot 31 oktober 2023 loopt het NK-Tegelwippen nog door. Daarna maken we plannen voor 2024 en kijken we hoe we scholen, straten en buurten kunnen ondersteunen met extra acties.