Meerdere herdenkingen in Tilburg op 4 mei

01 mei 2023

(Foto: Joris Buijs)

Op donderdag 4 mei herdenken we in Tilburg alle burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Er zijn herdenkingen aan de Gilzerbaan, in de kerk van 't Heike en in het Vrijheidspark.

Tijdens de herdenking op het Ereveld op de begraafplaats aan de Gilzerbaan, worden 76 omgekomen militairen herdacht. Zij zijn overleden tijdens de bevrijding van Tilburg. Burgemeester Theo Weterings spreekt tijdens de herdenking. De plechtigheid begint om 14:00 uur en wordt georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, afdeling Midden-Brabant. 

Dodenherdenking Tilburg 

In de St. Dionysiuskerk (’t Heike) aan de Stadhuisstraat begint om 19:00 uur de herdenkingsdienst. Astrid de Beer, projectleider Regionaal Archief Tilburg, vertelt er over het onderzoek naar Tilburgse oorlogsslachtoffers. Ook burgemeester Theo Weterings spreekt. Verder is er ruimte voor een gedicht van Junior Stadsdichter Gina Goossens. Een Oekraïense zangeres verzorgt de muziek. Een Russische pianiste en Thijs Vernal, leerling van het Koning Willem II College, begeleiden haar. 

Vrijheidspark 

Aansluitend aan de dienst in de kerk wandelen de bezoekers onder begeleiding van de Dutch Pipes and Drums naar het Vrijheidspark achter het Factorium. Daar sluiten ze aan bij de bezoekers die zich al verzameld hebben voor de 2 minuten stilte om 20:00 uur. In het Vrijheidspark worden daarna kransen en bloemen gelegd.