logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Gijs Bax over de muurschildering aan de Leo XIII straat

Op de muur van het huis en de tuin van Gijs Bax aan de Leo XIII straat, staat sinds kort een muurschildering. Betaald door de gemeente vanuit het muurschilderproject. Gijs: "Voor mij is deze muurschildering een ode aan de mensen die van heinde en verre zijn gekomen. Zij hebben het beste van zichzelf gegeven aan de stad Tilburg."

De muurschildering aan de Leo XIII straat

Idee

Het idee voor een muurschildering was er al jaren geleden. Deze zomer werd het werkelijkheid. “Toen ik destijds aanklopte bij de gemeente, was het geld alleen al op voor dat jaar. Maar afgelopen maart kreeg ik plots een telefoontje. Of ik nog een muurschildering wilde. Daarover hoefde ik niet na te denken. Daarna is het eigenlijk snel gegaan.”

Kunstenares

De commissie die zich namens de gemeente bezighoudt met muurschilderingen, stelde Tja Ling voor als de kunstenares die het graffitiwerk kon maken. “Tijdens onze eerste zoom meeting klikte het meteen. Over een onderwerp hoefden we niet lang na te denken. Deze muurschildering is een verwijzing naar de gastarbeiders, die uit het buitenland hiernaartoe kwamen om te werken in vooral de textielindustrie. Het Textielmuseum is hier om de hoek, dus dat past mooi.”

Verwijzing

“Voor Tja Ling is het een verwijzing naar het migratieverleden van haar ouders. Zij kwamen van het platteland van China hier naartoe, en runnen tot op de dag van vandaag een restaurant. Ook voor ons heeft de muurschildering betekenis. Voor mij is het een verwijzing naar mijn vader. Hij kwam weliswaar van minder ver. Maar ook hij maakte de reis naar Tilburg. Niet zozeer voor zichzelf, maar vooral voor zijn kinderen. ‘Mijn kinderen moeten het beter hebben dan ik’. Dat was zijn gedachte, en die gedachte speelt bij veel migranten.”

Verbinding

De muurschildering bleek een bindmiddel in de buurt. “Tja is 3 weken lang in de hitte van juni bezig geweest. Buurtbewoners hielpen haar soms ook. Een buurman leende een hogedrukspuit uit, zodat de muur vooraf goed was schoon te maken. Ook een hoogwerker kon worden geleend. Daarnaast kwamen buren haar vaak drinken of ijsjes brengen. Toen de muurschildering klaar was, organiseerde ik een buurtborrel. Daar kwam 70 man op af. Dat krijgt misschien nog een vervolg. Het is dus zeker ook goed geweest voor het onderling contact.”

De gemeente wil in iedere wijk een muurschildering. Heeft u een muur die hiervoor geschikt? Neem dan contact op met de gemeente via muurschilderingen@tilburg.nl.