Het gebied tussen de Trouwlaan en de Broekhovenseweg, parallel aan de Ringbaan Zuid, wordt in de periode 2025 en 2040 aangepakt. TBV Wonen en de gemeente Tilburg willen het gebied herinrichten tot Ringpark Zuid. Een gebied met veel meer groen en nieuwe betaalbare woningen. Op deze pagina de antwoorden op de veelgestelde vragen over dit project.
Het college van burgemeester en wethouders heeft het Schetsontwerp vastgesteld. Het Schetsontwerp beschrijft waar de nieuwe gebouwen en het park komen. Ook bevat het Schetsontwerp de uitgangspunten om de plannen voor het gebied verder te ontwikkelen. Het Schetsontwerp komt voort uit het Koersdocument dat eerder door de gemeente en TBV Wonen is gemaakt.
De volgende stap in de ontwikkeling van het Ringpark Zuid is het uitwerken van het Schetsontwerp in een Voorlopig ontwerp. Dit gebeurt samen met een planteam dat advies geeft aan het college. Ook voor het ontwerp van de nieuwbouw van Koningsvoorde Oud gaat een planteam aan de slag.
Voor deelgebied West gaan de gemeente en TBV de komende periode eerst aan de slag met het maken van een schetsontwerp, onder meer op basis van de adviezen van de omgevingscommissie. De Omgevingscommissie is een onafhankelijke, externe commissie die adviseert over bouwplannen, stedenbouwkundige plannen, ontwerpen voor de openbare ruimte of het hergebruik van monumenten.
De renovatie van de woningen aan de Edisonlaan (deelgebied Oost) start volgens de voorlopige planning in 2026. De gesprekken met bewoners hiervoor starten in 2025. Voor de nieuwbouw aan de kop van Edisonlaan die voor 2030 op de planning staat, komt er op een later moment een eigen planteam.
Het schetsontwerp is gemaakt door Studie Ninedots en Flux Landschapsarchitecten. DAT architecten heeft het ontwerp van Koningsvoorde Oud gemaakt. Het schetsontwerp is onder meer gebaseerd op de onderzoeken uit het Koersdocument en gesprekken met de Meedenktank.
De U-flats aan de Generaal Smutslaan in het Deelgebied West worden gesloopt en maken plaats voor nieuwbouw. TVB Wonen gaat voor deze flats een sloopbesluit nemen. De L flats blijven wel staan en worden gerenoveerd. De voormalige aanleunwoningen van Koningsvoorde in Deelgebied Midden maken plaats voor een nieuw appartementengebouw. Aan de Edisonlaan in Deelgebied Oost worden vier van de vijf flats grootschalig gerenoveerd en verduurzaamd. Alleen de meest oostelijke flat wordt vervangen door nieuwbouw.
U vindt een link naar het Schetsontwerpen het collegebesluit in ons Bestuurs Informatie Systeem (BIS).
TVB Wonen gaat een sloopbesluit nemen voor de flats die gesloopt worden. Huurders van de woningen die gesloopt worden ontvangen hiervoor meer informatie van TBV. Zij hebben recht op een verhuisvergoeding en krijgen hulp bij het vinden van een nieuwe huurwoning. Voor huurders van andere verhuurders gelden eigen afspraken.
De komende periode werken TBV en de gemeente aan een Voorlopig Ontwerp voor het Ringpark Zuid en de nieuwbouw van Koningsvoorde Oud. Dit gebeurt in samenwerking met planteams. Zij geven advies aan het college.
Als het Voorlopig Ontwerp klaar is informeren we de omgeving opnieuw. Daarna beginnen de planologische procedures om de plannen uit te voeren en met de bouw te starten. Dan komen de plannen ook ter inzage te liggen en neemt de raad een besluit.
De eerste ontwikkeling in het gebied Ringpark Zuid is Koningsvoorde Oud (het oude verzorgingshuis en de aanleunwoningen). We verwachten in 2026 dit complex te gaan slopen. Er komt op deze plek een nieuw gebouw met zo’n 130 appartementen. Huurders uit het gebied die herstructureringsurgentie hebben, kunnen met voorrang verhuizen naar dit nieuwe gebouw.
Het plan wordt na de zomervakantie verder uitgewerkt in samenwerking met het planteam. Daarin zitten bewoners en ondernemers uit de directe omgeving. Zij kijken mee naar bijvoorbeeld parkeren, groen, de architectuur van het gebouw en hoe het gebouw aansluit op de omgeving. Het planteam schrijft ook een advies voor het college, dat het bouwplan moet goedkeuren. Het planteam vergadert vanaf september vier keer en komt hierna met een advies.
Voor de ontwikkeling is ook een nieuw Omgevingsplan nodig (de opvolger van het bestemmingsplan). Dan komen de plannen formeel ter inzage te liggen en kunt u bezwaar maken tegen de plannen. Het bestemmingsplan wordt uiteindelijk vastgesteld door de gemeenteraad.
De nieuwe woningen worden appartementen in de categorie sociale huur en middenhuur. Mogelijk komen er ook enkele koopwoningen, dat is nu nog niet duidelijk.
Dat is nog niet bekend, het wordt nog verder uitgewerkt. De nieuwe appartementengebouwen worden zeer waarschijnlijk wel hoger, want de gemeente en TBV Wonen willen extra woningen in het gebied maken. TBV en de gemeente zijn samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de woningbouw. De gemeente gaat over het openbare gebied; het park, de klimaatstraat, de straten en stoepen, parkeren en spelen.
Er wordt in fases gebouwd vanaf 2025/2026 tot 2040. De woningen worden verhuurd via WoninginZicht, daar kunt u zich nu al inschrijven. Hoe langer u staat ingeschreven, hoe meer inschrijftijd u opbouwt.
Op de informatiemarkt op 23 mei 2024 zijn de eerste ideeën voor het park gepresenteerd. De gemeente is verantwoordelijk voor het ontwerp van het stadspark en de openbare ruimte. Daarbij worden uiteraard ook de bewoners betrokken. Hoe het groen er uit komt te zien, wordt bepaald samen met het planteam. Het planteam voor het park start na de zomervakantie van 2024.
Dat is nu nog niet duidelijk. Er gaan bomen en struiken verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwe gebouwen. Maar de wens is om de omgeving groener te maken en de kwaliteit van het groen te verbeteren.
De sloop en nieuwbouw, de aanleg van het stadspark, aanpassingen aan de Ringbaan-Zuid en de nieuwe straten en stoepen gebeuren in fasen om de overlast voor bewoners te beperken. De oudere gebouwen naast Koningsvoorde worden naar verwachting in 2026 als eerste gesloopt. Deze woningen worden nu tijdelijk bewoond. In 2040 is de hele ontwikkeling klaar.
De planteams voor Koningsvoorde Oud en het Ringpark Zuid starten in september 2024. Nadat zij hun advies hebben gegeven informeren we de omgeving opnieuw, voordat het college een besluit neemt.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, dan kunt u zich aanmelden voor de Ringpark Zuid Nieuwsbrief via de link die hieronder staat. De huurders van TBV Wonen ontvangen een nieuwsbrief van de corporatie.
Voor de ontwikkeling is ook een nieuw Omgevingsplan nodig (de opvolger van het bestemmingsplan). Dan komen de plannen formeel ter inzage te liggen en kunt u bezwaar maken tegen de plannen. Het bestemmingsplan wordt uiteindelijk vastgesteld door de gemeenteraad. Ook voor de sloop zijn er vergunningen nodig. Deze komen ook ter inzage te liggen. Bewoners in de omgeving ontvangen over dit soort zaken een bewonersbrief. Wilt u automatisch bericht over het Omgevingsplan of de vergunningen? Dan kunt u zich aanmelden bij ‘berichten over uw buurt’ op overheid.nl.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.