logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Koninklijke onderscheiding voor Miriam Vermeeren

Alle Koninklijke Onderscheiding

Mevrouw M.C.P.J. (Miriam) Vermeeren werd zaterdag 15 oktober benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Vermeeren krijgt deze onderscheiding onder andere vanwege haar jarenlange inzet voor de Stichting Inzetreddingshond Nederland (SIN).

(Foto: Joris Buijs)

Burgemeester Weterings reikte de onderscheiding uit tijdens de viering van het 30-jarig jubileum van mevrouw Vermeeren en het 30-jarig bestaan van de SIN. 

Reddingshonden

De SIN is in 1992 op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken opgericht als een voor Nederland overkoepelende organisatie voor de inzet van particuliere reddingshonden. Sinds de oprichting is mevrouw Vermeeren betrokken bij deze stichting. Zo was zij 22 jaar penningmeester en is zij al 30 jaar keurmeester van reddingshonden. Sinds 2015 is ze voorzitter. Zij heeft een grote bijdrage geleverd aan de borging van de inzet van particuliere reddingshonden ter ondersteuning van de politie bij urgente vermissingen van personen. Zij was verantwoordelijk voor de professionalisering en uitbreiding van de SIN. Dit heeft geleid tot samenwerking met buitenlandse organisaties, zoals de Brandweer Gent, waarmee gezamenlijk wordt getraind.

Samenwerking

In samenwerking met de Landelijke Eenheid van de Politie is 5 jaar geleden een samenwerkingsconvenant opgesteld tussen de SIN en de politie. Mevrouw Vermeeren heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van dit convenant. Door het convenant is de slagkracht van de politie bij urgente vermissingen zeer groot geworden. Hierdoor is de kans op het vinden van vermiste personen in Nederland aanzienlijk vergroot. Daarnaast is mevrouw Vermeeren bij de Landelijke Eenheid van de Politie sinds 21 jaar actief als keurmeester van reddingshonden. Ook heeft zij zich van 1987 tot 2018 vrijwillig ingezet voor de Nederlandse Herdershonden Club (NHC). Zij was hier voorzitter, penningmeester en lid van de fokadviescommissie en heeft een belangrijke rol gespeeld in het voortbestaan van het ras van de langharige Hollandse Herder. In het verleden was zij als vrijwilliger verbonden aan de dierenbescherming Maastricht en Helmond als kynologisch instructeur en chauffeur van de dierenambulance. Op de basisschool van haar kinderen maakte zij 14 jaar deel uit van de Ouderraad en op het Fioretti college in Veghel was zij 9 jaar lang voorzitter van de medezeggenschapsraad.