logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Veelgestelde vragen opvang statushouders Hotel de Druiventros

Sinds maandag 15 januari 2024 worden tijdelijk statushouders opgevangen in Hotel de Druiventros aan de Bosscheweg 11 in Berkel-Enschot. Er is besloten om deze opvang te verlengen tot 1 juli 2025. Hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Algemeen (hoelang blijven ze, wanneer komen ze)

Hoeveel statushouders worden er opgevangen in Hotel de Druiventros?

Net als voorheen, worden er maximaal 150 statushouders opgevangen in Hotel de Druiventros.

Hoelang blijven statushouders in Hotel de Druiventros? 

De opvang wordt verlengd tot 1 juli 2025. Vanaf 15 juli 2024 worden gefaseerd de nieuwe statushouders vanuit het COA geplaatst. 

Wat voor statushouders komen in Hotel de Druiventros, gezinnen, of alleenstaanden?

Dit kunnen alle soorten gezinssamenstellingen zijn, dus zowel gezinnen als alleenstaanden. 

Waarom hier en niet in een andere wijk? 

Tilburg heeft verschillende opvanglocaties verspreid over de hele gemeente, waaronder deze tijdelijke locatie. De opvanglocaties liggen verspreid over onze gemeente.

Zijn er nog meer locaties in de regio/ in de gemeente Tilburg waar vluchtelingen naartoe gaan? 

Ja, er zijn meerdere opvanglocaties in de gemeente en regio voor zowel (minderjarige) asielzoekers, statushouders als vluchtelingen uit Oekraïne.

Waarom wordt de opvanglocatie verlengd? 

Omdat de druk op de landelijke opvang onverminderd hoog blijft, wil de gemeente Tilburg de opvang niet sluiten. Op 14 juni j.l. hebben staatssecretaris Van Der Burg en minister de Jonge wederom een noodoproep gedaan. Daarom heeft het college besloten de tijdelijke opvang te verlengen tot 1 juli 2025.

Hoeveel statushouders krijgen in Tilburg een woning? 

Per jaar krijgt de gemeente van de overheid een aantal statushouders toegewezen die we moeten huisvesten volgens de taakstelling vastgelegd in de Huisvestingswet 2014. Dit aantal wordt elk halfjaar vastgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo moet gemeente Tilburg in 2024 238 statushouders huisvesten tussen januari en juli. De taakstelling staat echter niet gelijk aan het aantal benodigde woningen. Over de afgelopen drie jaar gaat het om 5% van de beschikbaar komende woningen voor huurders via de Tilburgse woningcorporaties, die aan statushouders zijn toebedeeld.  

Onderwijs kinderen

Gaan de kinderen meteen naar school? 

Kinderen van statushouders hebben recht op onderwijs vanaf de eerste dag. De gemeente zet zich in om deze kinderen zo snel mogelijk op een school te plaatsen.

Is er een wachtlijst voor deze kinderen?

Het zou kunnen dat kinderen even moeten wachten voordat ze naar school kunnen. Onze onderwijspartners in het Primair en Voortgezet onderwijs werken er hard aan om de kinderen zo snel mogelijk te plaatsen.

Moeten kinderen van statushouders naar school?

Ja, kinderen in de leeftijd tussen 5 en 16 zijn leerplichtig en tussen de 16 en 18 kwalificatie plichtig totdat een diploma is gehaald op minimaal MBO2 niveau. 

Moeten kinderen van statushouders zelfstandig van Hotel de Druiventros naar een school in Tilburg?

De gemeente Tilburg is verantwoordelijk om deze kinderen naar een school (voor nieuwkomers) te vervoeren. Dit kunnen wij collectief organiseren d.m.v. personenvervoer (taxibusjes) als er veel kinderen in Hotel de Druiventros worden opvangen.  

Gaan de kinderen van statushouders in Berkel-Enschot naar een basisschool, en doet dat iets met mijn positie op de wachtlijst?

Nee, in Berkel-Enschot is geen basisschool die is gespecialiseerd in nieuwkomersonderwijs. De kinderen die worden opgevangen in Hotel de Druiventros gaan dus niet naar school in Berkel-Enschot.

Dagelijkse zaken (inburgering)

Hoe ziet de dagbesteding op van volwassen statushouders eruit?

Volwassen statushouders zijn inburgeringsplichtig. Dit betekent dat zij kunnen starten met hun inburgeringstraject. Zij kunnen pas starten in de gemeente waar ze definitief gaan wonen. De statushouders die in Tilburg of de regiogemeenten worden gehuisvest, kunnen dus starten met inburgering. Hierbij hebben ze meerdere dagdelen per week taallessen en volgen ze workshops over onder andere de Nederlandse samenleving, gezondheidszorg en arbeidsmarkt. Statushouders die niet aan Tilburg of de regio zijn gekoppeld, worden door het Rode Kruis voorbereid op het zelfstandig wonen in Nederland door middel van kennismaking en ontmoeting.

Mogen statushouders meteen werken? 

Ja, statushouders hebben een verblijfsvergunning en mogen werken. 

Hoe is de gezondheidszorg geregeld?

De statushouder is nog verzekerd via het COA. Voor medische zorg kan de statushouder bij een huisarts terecht. Voor publieke gezondheidszorg kan de vergunninghouder bij de GGD terecht.

Overige vragen

Waar maak ik een melding van een incident? 

Er is voor de direct omwonende een zogenaamde meterkastkaart gemaakt. Hierop is een overzicht te vinden van de partners en hun contactgegevens. 
Om de bewoners op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen en activiteiten is er een beheeroverleg. Tijdens dit overleg praat de gemeente met een vertegenwoordiging van bewoners, politie en het beheer van de opvanglocatie over de gang van zaken rondom de opvang. Het doel van dit overleg is het bespreekbaar maken van uiteenlopende zaken, zoals de leefbaarheid van de woonomgeving en het activiteitenaanbod. Ook heeft het beheeroverleg een monitorende rol wat de directe omgeving van de locatie betreft. Hiervoor ontvangen de direct omwonenden nog een uitnodiging. 
 

Ik wil iets betekenen, waar kan ik mij melden?

U kunt een mail sturen naar opvang.berkelenschot@rodekruis.nl. Zij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. 

Hoe kan ik voor overige vragen contact opnemen met de gemeente?

U kunt contact opnemen met de gemeente via het e-mailadres: welkomintilburg@tilburg.nl.