logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Aandacht voor geweld tegen vrouwen

22 november 2023

Tilburg heeft van 25 november tot 10 december aandacht voor de internationale campagne Orange the World. Een campagne die geweld tegen vrouwen bespreekbaar maakt.

Denk bij het geweld aan o.a. ongewenste opmerkingen op straat en gedwongen seks. In Tilburg is er tijdens Orange the World o.a. een bijeenkomst op 3 december in de LocHal.

Sprekers LocHal

De gratis bijeenkomst in de LocHal is van 13:00 tot 16:30 uur. Doel van de activiteit in de LocHal is het delen van verhalen en het vergroten van bewustzijn over de diverse vormen van geweld waar vrouwen en meisjes dagelijks mee te maken krijgen. Van straatintimidatie en online intimidatie tot huiselijk geweld en femicide (vrouwen die slachtoffer worden van dodelijk geweld, red.). Zo zal genderstudies-wetenschapper Marijke Naezer in haar lezing onder andere ingaan op de geweldspiramide. Daarnaast zijn er workshops over o.a. omstanderinterventie en meer veiligheid op straat. Ook zijn er lezingen over journalistiek verslag doen van seksueel geweld (door Mabel Zwaan en Noëlle Zarges), over de relatie tussen pornografie, geweld tegen vrouwen en seksistische ideeën (door Amanda Cawston), een lezing over de relatie tussen online misogynie en femicide (door Ruth Tietjen) en Tessel ten Zweege vertelt over haar boek ‘Femicide’. Bezoekers kunnen de bijeenkomst gratis bijwonen door een ticket te bestellen via de pagina Orange the World op de site van de LocHal. Op de pagina van de bibliotheek staat ook het programma.   

Samenwerking

Voor Orange the World werken de volgende organisaties samen: gemeente Tilburg, Regionaal Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, LocHal, Feniks, Soroptimisten, Sterk Huis, Blauwe Maan, Veilig Thuis, Tilburg University, Centrum Seksueel Geweld, Fonds Slachtofferhulp, Stichting Stop Straatintimidatie, ReclaimNL en Fairspace.