logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Aantal ganzen in de hand houden om overlast te voorkomen

05 april 2024

De gemeente vindt het voor de biodiversiteit in de gemeente belangrijk dat er watervogels zijn, waaronder ganzen. Die leven en nestelen in een waterrijke omgeving. De gemeente doet aan nestbeheer om de populatie binnen de perken te houden. Natuurlijk wel volgens de geldende wet- en regelgeving.

Nestbeheer houdt in dat eieren in de nesten van ganzen op een diervriendelijke manier behandeld worden met maiskiemolie. Dat zorgt ervoor dat de eieren niet uitkomen. Dat betekent minder ganzen en dus ook minder schade en overlast. De stichting Hofganzen behandelt de nesten in opdracht van de gemeente.

Broedperiode

De volwassen ganzen beschermen hun nest en kroost (of de jongen?). Loop daarom als het kan om de nestplek of de ganzen heen en houd honden aan de lijn. De ganzen doen niks, maar kunnen wel hun nek en vleugels ‘strekken’ en ‘blazen’.

Watervogels

Ook andere watervogels en dieren kunnen tot overlast leiden. Als dat in uw eigen tuin is, kunt u zelf maatregelen nemen om de tuin af te schermen tegen deze vogels. Dat mag de gemeente niet op particulier terrein. 

Reeshof

Naast de ‘gewone’ gans zijn er in de Reeshof ook Canadese ganzen. Deze dieren krijgen extra aandacht, in samenwerking met de provincie. Nest in eigen tuin? Meldt dit dan via Fixi bij de gemeente.