logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Aantal meldingen huiselijk geweld in Tilburg stijgt

22 december 2023

Het aantal meldingen van huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en seksueel geweld stijgt in Tilburg. En met de feestdagen in het vooruitzicht lopen deze meldingen vaak alleen nog maar op. Wees alert op de signalen, met een klein gebaar kun je veel voor een ander betekenen.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 5 jongeren slachtoffer is van huiselijk geweld (bron: CBS). Dat zijn ruim 350 duizend jongeren in Nederland. De kans is dus groot dat iemand in jouw omgeving één van deze jongeren is.  

Herkennen van signalen

Het verhaal dat slachtoffers van kindermishandeling vertellen is soms heel anders. Achter het vrolijke gezicht van een kind schuilt een verhaal van geweld en verdriet. Het herkennen van signalen van geweld of mishandeling begint bij omkijken naar elkaar. Cijfers op school die achteruitgaan. Een enthousiast kind dat altijd doelpunten wilde maken blijft ineens stil achterin op het voetbalveld. Een moeder die normaal gesproken kletspraatjes maakt, maar nu direct wegloopt bij het schoolplein. Negeer deze signalen niet en blijf de ander vragen hoe het gaat. Door iedere keer die vraag te stellen, plant je een zaadje. De drempel om je verhaal te doen is namelijk vaak heel hoog. Begin bijvoorbeeld met een kop koffie zodat de ander zijn of haar verhaal kan vertellen.  

Wat kan ik doen? 

Zie of hoor jij iets of heb je een onderbuikgevoel? Bijvoorbeeld als buren, lerares of als sportinstructeur? Blijf er niet mee rondlopen en durf te vragen: “Goh, ik zie dat het niet goed met je gaat. Ik maak me zorgen. Als je hulp nodig hebt, weet me te vinden. Ik ben er voor je.” Misschien is er niets aan de hand, dat kan. Maar als je zorgen terecht zijn, kun jij een belangrijke rol spelen. De eerste stap die je kunt zetten is erover praten en laten weten dat je er voor degene bent. Praten met de persoon waarover je je zorgen maakt of met omstanders. Of met de persoon waarvan je denkt dat hij of zij degene waar je zorgen over hebt, niet goed behandelt.  

Hulp bij zorgen 

Weet je niet goed hoe en wil je graag advies of je zorgen delen? Of heb je zelf hulp nodig? Hier kun je terecht:   

  • De luisterend oor lijn waar je anoniem mee kunt bellen én appen via: 06 - 12 72 84 91, sterkhuis.nl

  • Bel Veilig Thuis via het gratis telefoonnummer 0800 - 2000 of chat via veiligthuismiddenbrabant.nl.