logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Bijdrage voor energierekening vanuit Noodfonds Energie

23 januari 2024

Het Tijdelijk Landelijk Noodfonds Energie helpt bij het betalen van de energierekening. Het is bedoeld voor inwoners met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Landelijk Noodfonds Energie is opgericht door energieleveranciers en krijgt subsidie van het Rijk.

In de winter is voor een half miljoen huishoudens de hoge energierekening moeilijk te betalen. Zeker nu er in 2024 geen prijsplafond meer is. Een huishouden dat voor een bijdrage uit het Noodfonds in aanmerking komt heeft een bruto-inkomen van maximaal 200 % van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om 3.200 euro (voor alleenstaanden) en 4.480 euro (voor samenwonenden). De bedragen zijn inclusief 8 % vakantiegeld en exclusief toeslagen.Bent u meer dan 8 % tot 10 % van uw bruto-inkomen kwijt aan de energierekening? Vraag dan hulp aan bij het Noodfonds Energie via noodfondsenergie.nl.

Situatiecheck

Aanmelden kan tot 1 april 2024. Of en hoeveel steun u ontvangt, hangt af van de hoogte van de energierekening en het bruto-inkomen. Doe daarom eerst de situatie check via noodfondsenergie.nl. Als het verschil te groot is, verlaagt uw energieleverancier een deel van de energierekening voor een periode van zes maanden. Het maakt niet bij welke energieleverancier u zit. Komt u niet in aanmerking voor hulp van het Noodfonds Energie? Dan kunt u voor hulp bij het betalen van de energierekening terecht bij Stichting Ondersteuningsfonds Tilburg.

Waar kunt u steun aanvragen?

De aanvraag van het Noodfonds kan worden gedaan op noodfondsenergie.nl. Huishoudens kunnen daar terecht om de aanvraag via computer of via de app te doen. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen via een machtiging de aanvraag voor iemand anders doen. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024. Huishoudens met vragen kunnen terecht bij de landelijke hulplijn van het Noodfonds.  

Energietoeslag 2023

Heeft u een laag inkomen en nog geen 800 euro energietoeslag ontvangen? Vraag de energietoeslag 2023 aan via de pagina Energietoeslag op deze site. Doe dit voor 1 april 2024. Inwoners die energietoeslag krijgen van de gemeente kunnen ook een beroep doen op het Noodfonds Energie.