logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Blauwalg in de Piushaven

08 september 2023

In de Piushaven is sprake van blauwalg. Deze bacterie kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de gemeente waarschuwingsborden geplaatst en roept op om niet te zwemmen in het water.

Zwemmen is in de hele Piushaven niet toegestaan, maar met het hete weer nemen mensen geregeld toch een duik. Bovendien kunnen ook dieren die met het water in aanraking komen, last krijgen van hun maag of darmen. Laat dus ook je hond niet in de haven zwemmen. 

Blauwalg

Blauwalg is een bacterie. Het is te herkennen als een blauwe of groene verfachtige substantie die op het wateroppervlak drijft. Het is voor mens en dier belangrijk om huidcontact met het water te vermijden. De bacterie kan namelijk gifstoffen met zich meedragen. Besmet water dat zwemmers per ongeluk binnenkrijgen kan zorgen voor maag- en darmproblemen en zelfs leverschade. Dieren kunnen door de bacterie overlijden.

De havenmeesters en brugwachters houden samen met Waterschap de Dommel de situatie in de gaten. De Blauwalg verdwijnt vanzelf als het water afkoelt door minder warm weer of bijvoorbeeld regenbuien. Zodra de Blauwalg is verdwenen, worden de waarschuwingsborden weer weggehaald.