logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Denk mee over de toekomst van het Paleis

01 november 2023

De gemeente gaat het Paleis renoveren. Ook wordt gekeken naar wat er in de toekomst mogelijk is in het Paleis. Inwoners mogen daarover meedenken. Op woensdag 8 november is er een avond waarop de gemeente een aantal mogelijke principes presenteert en bespreekt. Inloop in de raadszaal van het Stadhuis is vanaf 18:45 uur.

De avond duurt tot ongeveer 21:30 uur. Inwoners kunnen zich van tevoren aanmelden via: paleis@tilburg.nl. Op de avond presenteert architectenbureau Braaksma & Roos de analyse die ze maakten van het Paleis. Ook zijn er globale plannen voor de toekomstige programmering. Deze zaken wil de gemeente graag met de aanwezigen bespreken. Er zijn nog geen keuzes gemaakt. De gemeente hoopt ideeën op te halen voor de verdere ontwikkeling van het Paleis. Deze zijn te gebruiken voor het haalbaarheidsonderzoek, waarover in het eerste kwartaal van 2024 een besluit wordt genomen.   

Tot zijn recht komen

De afgelopen jaren zijn het Stadhuis en de Stadswinkel gerenoveerd. Ook de eerste fase van de aanleg van het Stadsforum is klaar. Daarom is nu het Paleis aan de beurt. Doel is om het Paleis te restaureren en te verbouwen, zodat het weer optimaal tot zijn recht komt als rijksmonument en Van Gogh-monument. De gemeente wil de historie van het gebouw nieuw leven inblazen. Denk aan Koning Willem II, Van Gogh en de voormalige functie als Paleis-Raadhuis. Daarnaast moet het Paleis een gastvrije uitstraling hebben voor representatie, vieren en herdenken en een echt huis voor de democratie worden voor de inwoners van de gemeente Tilburg.