logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Doneer uw statiegeld en help inwoners aan een extraatje

08 november 2023

De gemeente heeft begin november op een aantal plekken in Tilburg zogenoemde doneerringen aan afvalbakken vastgemaakt. Inwoners kunnen daar een statiegeldflesje of -blikje in doen. Iemand die het statiegeld goed kan gebruiken, kan met het flesje of blikje naar de supermarkt om ze daar in te wisselen voor geld.

Naast dat u op deze manier een ander kunt helpen, zorgen de doneerringen ervoor dat blik en plastic hergebruikt worden en niet op straat of in de natuur belanden.

Zwerfafval

De doneerringen zijn geplaatst op plekken waar veel zwerfafval ligt. Statiegeldverzamelaars zoeken in de afvalbakken naar flesjes en blikjes. Vaak komt het afval uit de bak dan op de grond. Ook worden veel statiegeldflesjes en -blikjes in de afvalbakken gegooid, waardoor die niet kunnen worden gerecycled. In Tilburg worden in totaal tien doneerringen geplaatst als experiment. Een mooi initiatief vindt wethouder Maarten van Asten (afval): “Dit initiatief past uitstekend bij wie wij zijn als Tilburg: een sociale stad waar we met elkaar werken aan zaken als duurzaamheid en een schonere leefomgeving. Met de doneerringen slaan we dus eigenlijk drie vliegen in één klap.”

Locaties doneerringen

Op dit moment hebben in het Wilhelminapark drie afvalbakken een doneerring. Verder zijn ze te vinden in het Zomerpark, vlak bij de supermarkt en op het Burgemeester Stekelenburgplein aan de noordzijde van station Tilburg Centraal. De gemeente onderzoekt op welke locaties nog meer een doneerring komt.