logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Extra geld voor succesvolle witgoed omruilregeling

04 maart 2024

Tilburg heeft een witgoed omruilregeling. Daarmee kunnen huishoudens hun oude wasmachine of koelkast omruilen voor een energiezuiniger apparaat. De regeling is een succes. Daarom verhoogt de gemeente het budget. Zodat iedereen die de energietoeslag 2023 ontvangt ook gebruik kan maken van de witgoed omruilregeling.

Sinds de start van de witgoedregeling ontvingen bijna 13.000 huishoudens een uitnodigingsbrief om mee te doen. Ruim 8.400 huishoudens vroegen de kadokaart aan. Dit aantal was veel hoger dan waarop de gemeente gerekend had (6.300 kadokaarten). 

Groot succes

Binnen vier weken waren alle 6.300 kadokaarten uitgedeeld. Al snel stonden er ruim 1.900 huishoudens op de wachtlijst. Daarmee is de deelname in Tilburg groter dan in andere gemeenten. Inmiddels is de wachtlijst teruggebracht naar 1.470 huishoudens. “We vinden het belangrijk dat alle inwoners kunnen besparen op energie. Helaas hebben veel inwoners niet genoeg geld om een energiezuinigere koelkast of wasmachine te kopen. Deze regeling helpt ze daarbij. Het is een van de Tilburgse regelingen waarmee inwoners energie en kosten kunnen besparen en daarmee bijdragen aan een duurzamer Tilburg”, vertelt wethouder Yusuf Çelik (Verduurzaming).

Wachtlijst

Door het succes is er op dit moment een wachtlijst. Uiterlijk 22 maart ontvangen nog eens 970 huishoudens een uitnodiging voor de witgoed omruilregeling. Zij kregen de energietoeslag voor 1 februari 2024. “Ondanks de wachtlijst adviseren wij inwoners om de kadokaart al wel aan te vragen, zodat zij meteen op de wachtlijst komen. Zij ontvangen de kadokaart als er weer voldoende voorraad is bij de Tilburgse witgoedleveranciers. We beseffen ons dat een wachtlijst niet fijn is, maar vinden het belangrijk dat iedereen voldoende keuze heeft en dat de witgoedwinkels iedereen goed kunnen helpen", aldus wethouder Yusuf Çelik (Verduurzaming). 

Uw situatie Wanneer hoor ik meer?
Ik heb de uitnodigingsbrief ontvangen en de kadokaart voor 1 februari 2024 aangevraagd. U krijgt uiterlijk eind april 2024 bericht van Regionaal Energieloket (REL) wanneer u de kadokaart ontvangt.
Ik heb de uitnodigingsbrief ontvangen en de kadokaart na 1 februari 2024 aangevraagd. Wij vragen u nog even geduld te hebben. Eind april vindt u op de pagina witgoedregeling op deze site meer informatie wanneer u van ons de kadokaart mag verwachten.
Ik heb de energietoeslag 2023 na 1 februari 2024 ontvangen. Wanneer krijg ik de uitnodigingsbrief?   Wij vragen u nog even geduld te hebben. We verzamelen eerst alle aanvragen van de energietoeslag 2023 van 1 februari tot en met 31 maart 2024.  Eind april leest u op de pagina witgoedregeling op deze site wanneer u van ons de uitnodigingsbrief met uw persoonlijke code ontvangt.

Hoe werkt het?

Iedereen die de energietoeslag 2023 ontvangt, mag meedoen met de witgoedregeling. Zij ontvangen een brief met daarin een persoonlijke code. Met deze code vragen zij een kadokaart van 550 euro aan. Ze ontvangen de kadokaart automatisch thuis. Daarmee kunnen ze hun oude koelkast of wasmachine omruilen voor een nieuw en energiezuiniger apparaat. Dit kan bij verschillende Tilburgse witgoedleveranciers en ook online. Kijk voor meer informatie op de pagina witgoedregeling op deze site. 

Energietoeslag aanvragen

De energietoeslag 2023 is een bedrag van 800 euro voor inwoners met een laag inkomen. Veel inwoners kregen dit bedrag in december automatisch op hun rekening. Wie geen energietoeslag heeft ontvangen en voldoet aan alle voorwaarden, kan de energietoeslag aanvragen via de pagina energietoeslag op deze site. Aanvragen kan tot en met 31 maart 2024.