logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Frans Swinkels Overheidsmanager van het Jaar 2023

28 november 2023

Frans Swinkels, concerndirecteur van de gemeente Tilburg, heeft de verkiezing 'Overheidsmanager van het Jaar 2023' gewonnen. De verkiezing wordt georganiseerd door De Vereniging voor OverheidsManagement (VOM).

Dit jaar stond de verkiezing in het teken van "Plezier en Passie voor de Publieke Zaak." Swinkels, die al ruim vijftien jaar diverse rollen binnen de gemeente Tilburg vervult, herkent zich sterk in dit thema. Hij deelt zijn persoonlijke motivatie: "In mijn werkcarrière heb ik me altijd beziggehouden met het verhaal achter de mens, De waarom-vraag. Waarom doen mensen wat ze doen en wat zit daarachter?"

Swinkels vervult momenteel de functie van directeur Inclusieve Stad. Hij is verantwoordelijk voor beleidsthema's als jeugd, zorg, welzijn, onderwijs, volksgezondheid, werk en inkomen, sport en veiligheid. Zijn betrokkenheid gaat verder dan zijn officiële taken; hij is actief betrokken in diverse landelijke netwerk- en stuurgroepen in het Sociaal Domein en in de regio Hart van Brabant.

"Deze titel zie ik als een grote waardering voor alles wat ik heb bereikt in mijn loopbaan. Het voelt als erkenning, niet alleen voor mijn eigen inzet, maar ook voor de geweldige mensen die ik heb ontmoet en met wie ik heb samengewerkt."

Verbinder

Collega’s van Swinkels omschrijven hem als een echte verbinder. "Frans is niet de persoon die denkt in zijn eentje alles te kunnen veranderen, laat staan met korte termijn politiek. Frans is een echte verbinder en bouwer die gelooft dat je met alle betrokken partijen in Tilburg en de regio Hart van Brabant moet gaan bouwen aan een lange termijnagenda. Dat betekent dat raadsleden, wethouders, ambtenaren en maatschappelijke organisaties uit het veld echt de handen in een moeten slaan en gezamenlijk aan de slag moeten."

Verkiezing

De Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar is een initiatief dat managers erkent die uitblinken in hun inzet voor de publieke zaak. Naast Frans Swinkels waren ook Afke Besselink (afdelingsmanager concerndienstverlening bij de gemeente Rotterdam) en Duco Stuurman (directeur sociaal bij de gemeente Amsterdam) finalisten. Volgens de vakjury, onder leiding van commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, geven deze drie managers op indrukwekkende wijze invulling aan het thema "Met Passie en Plezier voor de Publieke Zaak."