logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Gemeente onderzoekt handel in Joods vastgoed tijdens en na WOII

26 juni 2023

De gemeente Tilburg laat een onafhankelijk onderzoek instellen naar de rol van de gemeente bij de handel in geroofd Joods vastgoed tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog.

Door een uitzending van het KRO-NCRV programma Pointer is er aandacht gekomen voor dit onderwerp. In veel Nederlandse gemeenten zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse woningen geroofd en verkocht. Naar aanleiding van het tv-programma zijn in de Tilburgse gemeenteraad vragen gesteld. Dit waren vragen over wat de gemeente doet met betrekking tot het onderzoeken van haar eigen rol. De gemeente Tilburg hecht er belang aan te weten welke rol de organisatie heeft gespeeld in deze periode en stelt daarom dit onderzoek in.

Over hoe tijdens en na de oorlog is omgegaan met het geroofd vastgoed en welke rol de gemeente hierin heeft gespeeld, is weinig bekend. Het onderzoek moet duidelijk maken of de gemeente misbruik maakte van de roof door huizen of gronden aan te kopen. Ook moet helder worden hoe het rechtsherstel heeft plaatsgevonden na de oorlog en of de gemeente naheffingen heeft opgelegd aan teruggekeerde Joden over hun onroerende bezittingen voor de periode tijdens de oorlog. In zogenaamde ‘Verkaufsbücher’ werden in de oorlog de transacties met geroofd Joods vastgoed geregistreerd. De Verkaufsbücher bevatten 24 vermeldingen van transacties in de huidige gemeente Tilburg. Berkel-Enschot, Biezenmortel en Udenhout komen in deze boeken niet voor.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Blauw Historisch Onderzoek dat haar bevindingen rond december van dit jaar oplevert. Historica Maili Blauw verrichtte eerder onderzoek naar vastgoed uit Joods bezit en lokale lasten tijdens de bezetting en de naoorlogse jaren bij de gemeenten Utrecht (2020), Eindhoven (2021), Haarlem (2021) en Arnhem (2022).