logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Gemeente pakt exoten in poelen aan

15 september 2023

In de vijvers/poelen in de gemeente zitten zogenoemde invasieve exoten. Dit zijn beestjes die van nature niet in Nederland voorkomen. Deze beestjes worden uit de vijvers/poelen verwijderd.

De gemeente doet dit omdat de exoten een bedreiging zijn voor inheemse dieren, beestjes die wel in Nederland voorkomen. Denk daarbij aan de kamsalamander, boomkikker, knoflookpad en de poelkikker. De poelen zijn niet alleen belangrijk voor deze amfibiesoorten, maar ook voor andere dier- en plantsoorten, zoals libellen, watervogels en verschillende water- en oeverplanten.

Uniek 

Dat er in Tilburg zoveel inheemse soorten leven, is vrij uniek in Nederland. De gemeente is daarom al jaren bezig om deze soorten goed te beschermen. De gemeente liet in 2021 onderzoeken in hoeveel poelen de exoten zitten en hoeveel het er zijn. Natuurbalans - Limes Divergens BV ging in september 2022 aan de slag met het verwijderen van de exoten uit 37 poelen. Een groot deel daarvan ligt in Stadsbos013. Ook dit jaar haalt Natuurbalans weer exoten uit het water. Tot en met december kunnen er daarom mensen met een schepnetje in de weer zijn in de poelen. Zij vangen voornamelijk vissen en kreeften en ze halen waterplanten weg.

Aquariuminhoud niet in het water gooien

Inwoners die hun aquarium beu zijn, moeten de vissen, schildpadjes en andere soorten niet zomaar in de natuur dumpen of in een vijver/poel gooien. U kunt beter kijken of er iemand is die de beestjes wil overnemen of naar een dierenwinkel gaan. Hetzelfde geldt voor de plantjes. Deze dieren en planten lijken onschuldig, maar kunnen dus behoorlijke schade aanbrengen onder de inheemse dier- en plantsoorten.