logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Gemeente Tilburg verruimt Starterslening 

16 februari 2024

De Starterslening in de gemeente Tilburg verandert. De lening werd ingevoerd om starters meer kansen te geven op de woningmarkt. De aanpassingen maken dat nog meer mensen de kans krijgen om de eerste stap op de koopmarkt te zetten. Een van de veranderingen is het verhogen van het maximale leenbedrag van 30.000 naar 35.000 euro.

De Starterslening werd in juli 2020 ingevoerd. Voor inwoners die voor het eerst een huis willen kopen, is het lastig om met de huidige markt een betaalbare woning te vinden. Daarom is de Starterslening in het leven geroepen. De Starterslening is een tweede hypotheek die het verschil overbrugt tussen de maximaal mogelijke hypotheek en de aankoopprijs van een woning. Daarnaast ga je pas na 3 jaar rente betalen over de lening. De gemeente compenseert de rente in de eerste 3 jaar van de looptijd van de Starterslening. 

Betaalbaar wonen 

Met de verruiming van de Starterslening wil de gemeente Tilburg nog meer starters helpen bij het vinden van een betaalbare woning. Yusuf Çelik, wethouder wonen is blij met de aanpassingen. “Er moeten in de gemeente Tilburg genoeg betaalbare woningen zijn voor iedereen. De Starterslening zorgt er voor dat meer mensen een plekje op de huizenmarkt kunnen bemachtigen. Met deze aanpassingen kunnen we nu nog meer starters helpen.” 

Stijging maximale aankoopprijs  

Sinds de invoering van de Starterslening in 2020 zijn de prijzen van woningen verder gestegen. Daarom gaat niet alleen het maximale leenbedrag omhoog van 30.000 naar 35.000 euro, maar stijgt ook de maximale aankoopprijs voor woningen die in aanmerking komen voor de Starterleningen. In de stad stijgt de maximale aankoopprijs naar de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens. In de dorpen blijft de maximale aankoopprijs gelijk aan de NHG-grens. In 2024 ligt de NHG-grens op 435.000 euro. De uitgebreide voorwaarden van de Starterlening staan op de pagina 'starterslening' op deze site.

Meer starters helpen 

Met de verruiming van de Starterslening helpt de gemeente Tilburg nog meer starters bij het vinden van een betaalbare woning. De aanpassingen in de regeling zorgen ervoor dat ook mensen die in de afgelopen 10 jaar 4 jaar achtereen in de gemeente Tilburg hebben gewoond aanspraak maken op de Starterslening. Hierdoor kunnen oud-inwoners terugkeren naar de gemeente.