logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Het gaat vriezen: strooien tegen gladheid

05 januari 2024

Na een natte periode gaat het de komende week vriezen. Dit betekent dat de gemeente gaat strooien volgens het strooiplan. Bewoners kunnen tijdens de openingstijden gratis strooizout ophalen bij de Mobiele Recyclestraat en milieustraat Albion.

De gemeente strooit eerst op de belangrijkste toegangswegen, busbanen en fietspaden. Als dat gebeurd is, wordt er gestrooid bij speciale, openbare voorzieningen. Denk aan ziekenhuizen, scholen, verzorgingshuizen, brandweer, politie, stadhuis en stadswinkels en bibliotheken. Daarna wordt gestrooid in woonstraten, woonerven en op parkeervoorzieningen. Dat is het strooiplan.

55.000 kg strooizout per dag

De strooiwagens (zie foto) strooien op 1 dag zo’n 587 kilometer aan wegen en 372 kilometer aan fietspaden. Hiervoor is ruim 55.000 kilo zout nodig. Dat is de helft van het gewicht van de Kempentoren in het Spoorpark.

Strooizout gratis ophalen

Het is de bedoeling dat inwoners zelf de stoep voor hun woning ijsvrij houden. Daarvoor kunt u gratis strooizout ophalen: maximaal één zak strooizout per adres. Dit kan bij milieustraat Albion, op werkdagen van 08:00 tot 16:30 uur of bij de Mobiele Recyclestraat. De zakken worden uitgedeeld bij de poort van de milieustraat, dit kost u geen tik op de milieustraatpas.

Meer informatie

Meer informatie en strooitips staan op de pagina gladheid op deze site. Bekijk ook de vlog van vuilnisvrouw Michelle over gladheid en strooizout.