logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Laat uw bandenspanning controleren

28 februari 2024 Nieuws duurzaam Nieuws duurzamertilburg

Auto's met de juiste bandenspanning rijden schoner, zuiniger en veiliger. Controleer daarom regelmatig de spanning van uw banden. Medewerkers van ‘Band op spanning’ helpen inwoners gratis om de bandenspanning van hun auto te checken. Dat doen ze op de parkeerterreinen van de AaBee Fabriek en de Hornbach.

Band op Spanning is een van de acties van de gemeente Tilburg om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De mensen van ‘Band op spanning’ controleren de banden en waar nodig vullen zij ze gratis bij. Op een aantal vrijdagen en zaterdagen staan ze op het parkeerterrein bij de Hornbach of bij de AaBee Fabriek.  

Waar en wanneer? 

Op deze dagen zijn medewerkers van 10:00 tot 17:30 uur aanwezig. 

Locatie Wanneer
Parkeerterrein AaBee Fabriek: Wethouder van Ierlantstraat 33 2, 15, 16, 29 en 30 maart
12 en 13 april
Parkeerterrein Hornbach: Hestiastraat 1 8, 9, 22 en 23 maart
5 en 7 april

Besparen

In 2023 was de laatste bandenspanningsactie in Tilburg. Toen bespaarden Tilburgers naar schatting 3.117 liter brandstof, 11,7 ton CO₂ en werd ruim 14.000 euro aan brandstof bespaard. 909 auto’s zijn gecontroleerd. Bij 85% waren de banden niet op spanning en zijn de banden opgepompt. Een gemiddelde besparing van 15,44 euro per auto. 

Hoe werkt het? 

Medewerkers van 'Band op Spanning' vragen auto-eigenaren zelf of zij hun banden willen laten controleren. U kunt ook zelf naar ze toe stappen. Vervolgens leggen zij een flyer onder de ruitenwisser. Alleen auto’s die zijn voorzien van een flyer worden gecontroleerd. Naast het controleren van de bandenspanning, worden de banden indien nodig opgepompt tot de door de fabrikant geadviseerde spanning. Inwoners hoeven zelf niks te doen. Na controle vinden inwoners een kaartje onder de ruitenwisser met zowel de oude als de nieuwe bandenspanning en informatie over wat ze besparen. Meer informatie op: degroenegarage.org.