logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

MindLabs geopend

29 september 2023

MindLabs in de Spoorzone is officieel geopend. De hele week waren er demonstraties van allerlei innovaties op het gebied van technologie. Tijdens de opening waren er rondleidingen met demonstraties en presentaties van onderzoekers, ontwikkelaars, studenten, bedrijven en instellingen die bij MindLabs betrokken zijn.

Iedereen is welkom in Mindlabs  

MindLabs is open voor iedereen die geïnteresseerd is in de laatste technologische ontwikkelen. Het centrum verwelkomt nieuwsgierige buurtbewoners, studenten, professionals en technologieliefhebbers om eens binnen te wandelen. Er worden regelmatig lezingen en inspirerende evenementen georganiseerd in samenwerking met partners. MindLabs biedt een toegankelijke plek waar kennis wordt gedeeld en waar iedereen de kans krijgt om deel te nemen aan deze innovatieve omgeving. 

Afgelopen woensdag 27 september was de officiële opening met een plenair welkom door de burgemeester Weterings. MindLabs zit in de Spoorzone en richt zich op samenwerking op het vlak van kunstmatige intelligentie en interactieve technologie. Het is een initiatief dat in 2019 is opgericht door Tilburg University, Fontys Hogeschool, ROC Tilburg en gemeente Tilburg. Samen met ongeveer 35 bedrijven, maatschappelijke instellingen en startups die MindLabs-partner werken ze aan projecten en onderzoek op het gebied van digitale technologieën en kunstmatige intelligentie.

Technologische vooruitgang 

“De opening van MindLabs benadrukt de voortdurende inzet om technologische vooruitgang en digitalisering in Tilburg te stimuleren. Een pareltje in onze Spoorzone, een samenkomst van originele architectuur en duurzame bouw. Maar juist wat in het gebouw gaat gebeuren verdient onze aandacht. Een plek waar kennis, technologie en studenten samenkomen. Een unieke samenwerking waar we als stad en regio de vruchten van gaan plukken”, aldus Bas van der Pol wethouder stedelijke ontwikkeling en economie.

Groeiend samenwerkingsverband 

Mindlabs is een plek die samenwerking stimuleert tussen het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Er zitten nu 6 kennisinstellingen in het gebouw: van middelbaar beroepsonderwijs tot en met wetenschappelijke onderzoek. De partners onderzoeken samen de mogelijkheden en verantwoorde inzet van technologieën die interacteren met menselijk gedrag; ofwel mensgerichte kunstmatige intelligentie. Om zo nieuwe toepassingen te ontwikkelen die maatschappelijke vraagstukken helpen oplossen. Tijdens de opening maakte professor Roy Lindelauf bekend dat het Ministerie van Defensie zich aansluit en vestigt bij MindLabs. Samen met andere MindLabs-partners gaan ze zich buigen over thema’s als cybersecurity en het bestrijden van misinformatie en nepnieuws.  

De officiële opening werd afgesloten door avatar MAI, die speciaal voor MindLabs is ontwikkeld.