logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Mooie resultaten met Band op Spanning

30 april 2024

Auto's met de juiste bandenspanning rijden schoner, zuiniger en veiliger. Daarom controleerden medewerkers van Band op Spanning in maart en april gratis de bandenspanning van auto’s. Dat deden ze op de parkeerterreinen van de AaBe Fabriek en de Hornbach.

Band op Spanning is een actie van de gemeente Tilburg om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De mensen van ‘Band op Spanning’ controleerden de banden en waar nodig vulden zij ze gratis bij.

Besparen  

Bij de acties in maart en april werden 1.087 auto’s gecontroleerd. Bij 865 auto’s (80%) waren de banden niet op spanning en zijn de banden opgepompt. 8,2% van de banden was waarschijnlijk lek. Tilburgers bespaarden naar schatting 3.757 liter brandstof, 140 ton CO₂. In totaal werd ruim 16.928 euro aan brandstof bespaard. Dat is 15,57 euro per auto. 

Voordelen  

Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit en de besparing in de brandstofkosten heeft Band op Spanning nog meer voordelen. Zo rijden auto’s veiliger omdat de remweg met harde banden korter is. Ook komen er minder microplastics in de natuur door minder slijtage van de banden en rijden auto’s stiller, wat weer zorgt voor minder verkeerslawaai. En harde banden zorgen ervoor dat een auto fijner rijdt.