logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Nationale Archeologiedagen (NAD) 2024 in Tilburg

11 juni 2024

Van vrijdag 14 juni t/m zondag 16 juni zijn de Nationale Archeologiedagen. Ook Tilburg heeft een programma: voor kinderen én volwassenen.

Op vrijdagavond 14 juni is er een lezing over de recente opgraving van een zeventiende-eeuws klokkengietersatelier voor de Heikese kerk. Het gaat om de werkplaats van de klokkengieter Martin Maréchal die hier werkte in 1654. Een van de klokken die toen zijn gegoten hangt nog steeds in de toren van de Heikese kerk. De hoofdspreker is Anita Koster, archeoloog en publiciste over de archeologie van het klokkengietersatelier. De lezing is vanaf 19:30 uur (inloop 19:00 uur met koffie en thee) in het Natuurmuseum Brabant (Spoorlaan 434 in Tilburg).

Op zaterdag 15 juni is er een fietstocht langs locaties waar de afgelopen jaren opgravingen zijn geweest. De focus ligt op het gebied tussen Goirle en Tilburg- Zuid. Op iedere locatie wordt uitleg gegeven. De fietstocht start om 14:00 uur vanaf het Willemsplein bij het Paleis Raadhuis en duurt naar verwachting minstens twee uur. Het aantal deelnemers is maximaal 20 personen. Aanmelden is verplicht en loopt via de Archeologische Vereniging Nederland. Stuur een mail naar middenbrabant.24@awn-archeologie.nl.

Zaterdag 15 juni zijn kinderen (vanaf 7 jaar tot 11 jaar) met hun ouders welkom op het Willemsplein en in het Paleis Raadhuis waar ze een dag lang ingewijd worden in de archeologie. De dag duurt van 10:00 uur tot 17:00 uur. Om 11:00 uur is er voor ouders en kinderen een rondleiding door het Paleis-Raadhuis. De ingang is aan het Willemsplein.