logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Nationale Diabetes Challenge in Tilburg afgesloten

18 september 2023

De Ireen Wüst IJsbaan was zaterdag 16 september het decor van het NDC Festival. Dit Festival was dé afsluiter voor alle deelnemers aan de Nationale Diabetes Challenge; een landelijk programma van de Bas van de Goor Foundation.

In Tilburg wandelden 217 deelnemers 20 weken lang samen met een zorgverlener of beweegcoach in hun eigen buurt om te ervaren wat bewegen met hun gezondheid en diabetes doet. Wandelaars uit het hele land kwamen in Tilburg bij elkaar voor de feestelijke afsluiting. Op deze slotdag werd er uiteraard ook gewandeld. Niemand minder dan Bas van de Goor zelf gaf het startschot voor de wandelingen; variërend van 3 tot 15 km.

In de gemeente Tilburg werd de afgelopen maanden gewandeld onder de noemer Tilburgse Wandelchallenge. Iedereen was welkom, dus ook inwoners zonder (een verhoogd risico op) diabetes mochten meedoen. Er waren daardoor veel verschillende wandelgroepen actief. Een van de wandelaars, Regine, straalde bij de finish: “Door de NDC en deze gezellige wandelgroep heb ik mijn conditie verbetert, leuke mensen leren kennen en meer zelfvertrouwen gekregen. We zijn een hechte groep geworden. We konden eerst maar 2 rondjes rond het voetbalveld lopen en vandaag, na 20 weken, wandelen we 5 kilometer met plezier.” 

Gezondheidsvoordelen 

Binnen de regio werkt de gemeente Tilburg samen met verschillende partners om zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen en te houden. Eén van die manieren is de Tilburgse Wandelchallenge. Om dit mogelijk te maken sloegen onder andere zorgverzekeraar CZ en de gemeente de handen ineen. Marcelle Hendrickx, wethouder zorg en gezondheid “Samen zetten we in op het verbeteren van de gezondheid van onze inwoners. Wandelen in een groep is goed voor hoofd, hart en lijf. Mensen komen in beweging, doen sociale contacten op en worden zelfredzamer. Vanuit diverse wandelgroepen zijn mooie vriendschappen ontstaan.” Ook wethouder Maarten van Asten (Sport) juicht dit initiatief toe: “In Tilburg vinden we het belangrijk dat iedereen kan bewegen en sporten. En daarom proberen we dit dan ook zo laagdrempelig mogelijk te maken; wie je ook bent, welke uitdagingen je ook hebt; in Tilburg kun je meedoen. De NDC laat dit bij uitstek zien. Ik ben er trots op dat we vandaag ook Team NL van de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn mogen huldigen. Een mooi voorproefje op de Special Olympics Nationale Spelen 2024 die volgend jaar in Tilburg en Breda plaatsvinden.” 

Wandelen in de wijk 

In Tilburg gaan de deelnemers ook na de slotdag door met wandelen. De meeste wandelgroepen lopen nog in ieder geval tot de Warandeloop in november. Wil je zelf ervaren hoe leuk en fijn het is om te wandelen? Kijk op www.nationalediabeteschallenge.nl voor alle wandelgroepen en meld je aan. Je kunt ook zelf op pad gaan. Download de gratis ‘Wandelen in de Wijk-app’ op je telefoon. In deze app vind je veel leuke wandelroutes in allerlei wijken van Tilburg.