logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Nog 100 dagen tot de Special Olympics Nationale Spelen

05 maart 2024

Vanaf vandaag, 5 maart, is het nog maar 100 dagen tot de start van de Special Olympics Nationale Spelen in Breda en Tilburg. Van 14 t/m 16 juni a.s. ontvangen de 2 steden ruim 3000 sporters en coaches die deelnemen aan 20 verschillende sporten. Het is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland.

“De afgelopen 1,5 jaar hebben we hard gewerkt aan de voorbereidingen voor unieke Nationale Spelen. Nu de inschrijving is gesloten mogen we 3007 sporters en coaches ontvangen, overnachten we straks met 2044 personen op Safaripark Beekse Bergen, een record, en gaan onze atleten de strijd aan in 20 sporten. Onze sportverenigingen en vrijwilligers staan in de startblokken om al onze gasten te ontvangen. En vergeet vooral onze ambassadeurs niet, die hun collega sporters graag verwelkomen in Brabant,” aldus stichtingsdirecteur Fleur van de Laar.  

Inclusief 

Wethouder Maarten van Asten (gemeente Tilburg, Sport) kijkt uit naar de Special Olympics Nationale Spelen: “De laatste 100 dagen voordat de Special Olympics Nationale Spelen 2024 van start gaan. 100 dagen klinkt lang maar het gaat nu snel. De voorbereidingen voor dit geweldige inclusieve sportfestijn zijn in volle gang en daarmee groeit ook mijn enthousiasme. Ik kijk er enorm naar uit om al die sporters in actie te gaan zien en te genieten van hun prestaties en plezier. We gaan er een memorabele editie van maken.”  

Onderdeel van de Special Olympics en de aanloop daarnaartoe, zijn de side-events (extra evenementen, red.). Brigite van Haaften, voorzitter van de Stichting Nationale Spelen Breda en Tilburg 2024, legt uit: “Om mensen te betrekken werken we samen met de beide gemeenten, provincie Noord-Brabant (BrabantSport Fonds), Uniek Sporten en diverse sport- en zorginstellingen. Met Bocce, Wandelen en Urban Sporten hebben we diverse activiteiten voor jong en oud om mensen te enthousiasmeren om zelf actief te worden en deel te nemen aan de Special Olympics. Zelfs als je (nog) geen actieve sporter bent tijdens de Nationale Spelen. Het is die nalatenschap die we graag samen met alle betrokkenen willen achterlaten.” 

Echt sportfeest

In Breda kan men ook niet wachten tot het zover is. Eddie Förster, wethouder Sport bij de gemeente Breda, blikt vooruit: “Over 100 dagen is het zo ver. Ik weet zeker dat de Special Olympics een echt sportfeest gaan worden. Sporten en bewegen hebben voor veel mensen een belangrijke plek in hun leven en het is ook nog eens gezond. Ik hoop dat veel mensen komen kijken. Ik ben er zelf in ieder geval bij.” 

Special Olympics  

De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. In Tilburg staan de sporten beachvolleybal, bowlen, golf, handbal, hockey, korfbal, open water zwemmen, paardrijden, voetbal, wielrennen en zwemmen op het programma. Het evenement maakt deel uit van een wereldwijde beweging in meer dan 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. De Special Olympics Nationale Spelen wordt iedere twee jaar roulerend door Nederland georganiseerd. 

De Special Olympics Nationale Spelen Breda & Tilburg trappen op 14 juni af met een openingsceremonie voor 10.000 bezoekers in Breepark (Breda). Op 15 en 16 juni staan de sporten op het programma. Wil je vrijwilliger worden tijdens de Spelen, of ben je op zoek naar meer informatie? Lees meer op specialolympics2024.nl.