logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Prijsuitreiking ontwerpwedstrijd Europan in de LocHal 

17 januari 2024

Europan is een internationale ontwerpwedstrijd voor teams van talentvolle, jonge ontwerpers. Voor 2 gebieden in Tilburg werden er door teams waardevolle voorstellen ingestuurd: het Kenniskwartier (Tilburg West) en Groenewoud. De prijzen werden 16 januari in de LocHal uitgereikt.

De Stedelijke Regio Breda-Tilburg (SRBT) is in Nederland gastregio voor de 17e editie van Europan. Het is de langstlopende en meest omvangrijke ontwerpwedstrijd in Europa voor jonge ontwerpers zoals architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwers.

De ontwerpen

De ontwerpen kunt u vinden op de site van Europan.

Internationaal perspectief 

“Deze wedstrijd geeft internationaal talent een podium”, aldus Bas van der Pol (Stedelijke ontwikkeling). “Deze jonge ontwerpers kijken vanuit een ander cultureel perspectief naar onze stad en regio. Dat levert ons nieuwe, creatieve inzichten op voor de opgaves en ambities die we in deze regio en ver daarbuiten met elkaar delen. Europan stimuleert en inspireert de samenwerking aan een gezonde, duurzame en sociale leefomgeving.”

Er zijn in de SRBT-regio 6 locaties geselecteerd die een voorbeeld zijn voor de verstedelijkingsopgaven in de regio. De deelnemende locaties zijn: ’t Zoet en Schorsmolen in Breda, het winkelcentrum in Etten-Leur, Groenewoud en het Kenniskwartier in Tilburg en de Taxandriaweg in Waalwijk. 

Dit jaar stond de ontwerpwedstrijd in het teken van de klimaatverandering en de invloed hiervan op onze stedelijke omgeving. Een deskundige jury met specialisten op het gebied van architectuur, landschap en stedenbouw beoordeelde de inzendingen. 

Haalbaarheid 

Na de prijsuitreiking starten er gesprekken met de winnaars maar ook met andere inzenders om te onderzoeken of er ideeën tot uitvoering kunnen komen.