logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Proef met zonnebrandpalen in Tilburg

03 mei 2024

Deze week plaatst de gemeente 'zonnebrandpalen' op een aantal drukbezochte en schaduw-arme locaties in Tilburg. Voorbijgangers kunnen hier gratis zonnebrandcrème factor 30 krijgen, waarmee ze hun huid kunnen beschermen tegen de zon. Deze proef loopt van mei tot en met september 2024.

De gemeente plaatst de zonnebrandpalen op de volgende plekken: Heuvelstraat, Reeshofpark, Olympiaplein, Piushaven, Pieter Vreedeplein en Spoorzone/station. In het Spoorpark komt ook een zonnebrandpaal.  

Wethouder Marcelle Hendrickx (Gezondheid): “Buiten zijn en van de zon genieten is heerlijk en goed voor je gezondheid. Een goede bescherming van de huid tegen de zon hoort daarbij en kan huidkanker voorkomen. Iedere inwoner kan daar zelf verantwoordelijkheid in nemen door zich goed in te smeren. Met de zonnebrandpalen in de stad hopen we voorbijgangers meer bewust te maken van het belang van regelmatig smeren. We doen dat op een aantal plekken waar weinig schaduw is. Daarnaast zijn we natuurlijk al volop bezig om Tilburg groener en daarmee koeler en schaduwrijker te maken. Dat draagt op termijn ook bij aan een gezonder Tilburg.”  

Onderhoud

Een gespecialiseerd bedrijf plaatst en onderhoudt de palen. De medewerkers zorgen er ook voor dat er steeds voldoende zonnebrandcrème aanwezig is. Op de paal staan korte tips voor een goede bescherming tegen de zon en een link naar de website van het Huidfonds voor meer tips. Ook is aangegeven welke ingrediënten er in de crème zitten.  

Evaluatie en vervolg

Na de zomer evalueert de gemeente de proef: hebben de palen bijgedragen aan de bewustwording van inwoners dat regelmatig smeren belangrijk is? Bij positieve resultaten bekijkt de gemeente met diverse partijen of en waar de palen de komende zomers terugkomen. De gemeente hoopt hiermee een beweging in gang te zetten bij zowel inwoners als lokale partners: samen werken we aan een gezonde stad en daarmee aan het voorkomen van huidkanker.

Raadsmotie

Het aanbieden van zonnebrandcrème en het creëren van schaduwrijke plekken kwamen als effectieve maatregelen naar voren uit een onderzoek naar aanleiding van een raadsmotie uit juli 2023: hoe kunnen we inwoners beter beschermen tegen schadelijke UV-straling? Afgelopen zomer stonden er al zonnebrandpalen in het Spoorpark en op de Tilburgse Kermis, op initiatief van partijen uit de stad. De ervaringen hiermee van gebruikers en ondernemers waren positief. Daarnaast blijft de gemeente goede afspraken maken met evenementenorganisaties over het beschikbaar stellen van zonnebrand bij extreem warm weer.