logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Tilburg krijgt duurzame bushokjes en reclameborden 

15 juni 2023

De bushokjes en vrijstaande reclameborden in de gemeente Tilburg worden vervangen. En dat gebeurt volledig klimaatneutraal. De vervanging van de ruim 200 bushokjes start deze week en duurt tot het einde van het jaar.

Reizigers hebben (bijna) geen last van de werkzaamheden. Er worden geen haltes gesloten, de bussen blijven gewoon rijden. Volgend jaar volgt de vervanging van de vrijstaande reclameborden.

Duurzaamheidsmaatregelen 

We kiezen voor duurzame leveranciers en partners om deze bushokjes en reclameborden te maken en te plaatsen. Daarnaast nemen we acht duurzaamheidsmaatregelen:  

  • Het nieuwe straatmeubilair is recyclebaar en heeft een lange levensduur. Zo gaat het glas 20 jaar mee en het meubilair zelfs 40 jaar. 
  • 63 bushokjes krijgen een sedumdak (groen dak). Een sedumdak zorgt voor verkoeling in de zomermaanden, biedt voedsel voor insecten en vangt het water op. Op een groen dak groeien namelijk planten, kruiden of grassen. Deze houden regenwater langer vast. Het riool wordt zo minder belast. 
  • De bushokjes worden schoongemaakt met een lagedrukreiniger en gefilterd regenwater zonder schoonmaakmiddel. 
  • De auto’s die rijden om de posters te vervangen in de bushokjes en de borden schoon te maken, zijn volledig elektrisch. 
  • De vrijstaande reclameborden en de plafonds van de bushokjes zijn voorzien van ledverlichting met dimmers. 
  • Tussen 00.00 uur en 5.00 uur dimmen we de verlichting in de bushokjes tot 70%. 
  • De digitale reclameborden en banners in de bushokjes gebruiken elektriciteit. Om de CO2 uitstoot te compenseren worden zonnepanelen geplaatst.  

Voordelen reizigers 

Naast alle duurzaamheidsvoordelen zijn er ook veel voordelen voor reizigers. Alle bushokjes krijgen aan de voorkant een verlicht naambordje, zodat die ook opvalt in het donker. Tien bushokjes krijgen een draadloze oplader en twee bushokjes worden uitgerust met een laadpunt voor een OV-chipkaart. In Nederland zijn er nog geen bushokjes die dit hebben. Tilburg is de eerste gemeente die dit doet.