logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Weer uitpubliek welkom bij Brabantse derby

09 augustus 2023

Op zondag 3 september 2023 is de 1e ontmoeting tussen Willem II en NAC van het seizoen 2023-2024. Vorig seizoen was er bij beide derby's geen uitpubliek welkom. Dit seizoen worden de wedstrijden gespeeld met de helft van het normaal toegestane uitpubliek.

De Brabantse Derby is vorig seizoen in beide gevallen zonder uitpubliek gespeeld. Alle betrokkenen willen graag terug naar de situatie waarbij uitpubliek welkom is, zowel in Tilburg als in Breda. Daarom is nu de helft van het normaal toegestane uitpubliek welkom. Dat hebben de burgemeesters van Breda en Tilburg, de politie, het Openbaar Ministerie en beide clubs besloten. Dit is in lijn met het ‘Gemeentelijk Handelingskader Veilig en Gastvrij Voetbal’.

Vorig seizoen besloten de betrokkenen om de derby’s zonder uitpubliek te spelen, omdat de veiligheid niet (voldoende) kon worden gewaarborgd. Destijds werd ook al gezegd dat de insteek was om het volgende seizoen weer met uitpubliek te spelen, mits de veiligheidsmaatregelen proportioneel zouden zijn. De betrokken partijen gaan ervan uit dat supporters deze kans aangrijpen om te laten zien dat er zowel in Tilburg als Breda een sfeervolle wedstrijd kan worden gespeeld.

Veiligheid

Er zijn wel een aantal maatregelen van kracht. Zo wordt er gewerkt met een bus combi, is er een geregistreerde kaartverkoop en mogen er geen grote spandoeken in de vakken meegenomen worden. Zwaaivlaggen en een spandoek ophangen, mag wel. Ook wordt alcohol toegestaan, mits dit niet leidt tot wangedrag. Bij ongeregeldheden tijdens de wedstrijd wordt de capaciteit bij uitwedstrijden tijdens de derby vanzelfsprekend weer teruggeschroefd.