logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Wilhelminapark gemeentelijk monument

15 december 2023

Het Wilhelminapark in Oud-Noord is door het college van burgemeester en wethouders aangewezen als gemeentelijk monument. De monumentenstatus beschermt de structuur en stijl van het park, dat dit jaar 125 jaar bestaat.

Het park is één van de oudste parken van Tilburg en heeft een uniek ontwerp, van de bekende architect Leonard Anthony Springer. Niet voor niets is dit stadspark al onderdeel van het beschermde stadsgezicht Goirkestraat/Wilhelminapark. Ook is de plek om andere redenen belangrijk. In de structuur van het park is bijvoorbeeld nog duidelijk de Herdgang te zien. 

"Het Wilhelminapark heeft onze liefde en aandacht nodig", stelt wethouder Bas van der Pol (Ruimtelijk Erfgoed): "het is cultuurhistorisch van onschatbare waarde en ook vandaag de dag nog altijd van grote betekenis als groene (ontmoetings)ruimte voor mens en dier. Maar we zien ook dat het onderhoud en de veiligheidsbeleving tekortschieten. Met deze aanwijzing tot gemeentelijk monument onderstrepen we onze inzet en die van vele anderen voor deze prachtige plek in de wijk en de betekenis ervan voor de bredere ambities met het Museumkwartier".

Bescherming

De unieke kenmerken van het ontwerp, de aanleg, beplanting en structurele elementen maken het park van onschatbare waarde voor de stad. De aanwijzing als gemeentelijk monument biedt bescherming aan de structuur en onroerende elementen van het park. Hoewel organische elementen zoals bomen en planten niet direct worden beschermd, waarborgt dit besluit dat toekomstige wijzigingen of ontwikkelingen zorgvuldig worden afgewogen met respect voor en rekening houdend met de historische waarde van het park. Veel bomen in het park hebben overigens een beschermde status. Het park wordt hiermee een baken van erfgoed dat zorgvuldig behouden moet blijven. In 2024 wordt ook in het park geïnvesteerd. Onder andere de paden en het groen krijgen dan een grondige onderhoudsbeurt. 

Engelse landschapstuin

Het stadspark Wilhelminapark heeft een zogenoemde Engelse landschapsstijl, die wordt gekenmerkt door een romantische, parkachtige uitstraling. Het bijzondere aan dit park is vooral de grote verscheidenheid aan bomen, waaronder enkele (in Nederland) zeldzame bomen, zoals de Amerikaanse es en de Katsuraboom. Het park werd in 1898 geopend en vernoemd naar koningin Wilhelmina, die dat jaar de troon besteeg.

Jubileum

Dit jaar vierde het Wilhelminapark haar 125-jarig bestaan. In het park werden daarom meer activiteiten georganiseerd dan anders, zoals speciale kunst- en historische wandelingen. Ook werd er groots uitgepakt tijdens Open Monumentendag. En er was een succesvolle eerste ‘Dag van het Wilhelminapark’ op 30 april. Bij deze activiteiten bleek ook heel duidelijk de grote betrokkenheid van omwonenden bij het park. De gemeente sluit het jubileumjaar graag af met een aanwijzing van het park als monument.