logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Zoektocht naar ontsnapte slang

22 november 2023

UPDATE: 22 november 17:01 - In een huis aan de Goudenregenstraat in Tilburg is maandagavond een Groene Mamba ontsnapt. Dit is een zeer giftige slang. De politie roept mensen in de omgeving op om extra op te letten en niet in de buurt van de slang te komen.

De Groene Mamba die maandag ontsnapte, is helaas nog niet gevonden. Er is contact met diverse experts in het land. De verwachting van deze experts is nog steeds dat de slang nog in het huis van de eigenaar is. Mogelijk heeft de slang zich teruggetrokken op een plek waar hij moeilijk weg kan of zit hij nog op een warme droge plek. Er wordt op diverse manieren gezocht naar de slang. Denk hierbij aan camera's, plaatsing van meel (hiermee wordt bekeken of het dier daar langs kruipt) en er worden gaten in de muur geboord. 

Omwonenden worden door de eigenaar op de hoogte gehouden. De wijkregisseur en wijkagent zijn aanspreekbaar voor mensen met vragen. Zodra de slang gevonden is, wordt dit bekend gemaakt.

Wat te doen als u de slang ziet:

  • Blijf op afstand en informeer mensen in uw buurt
  • Bel direct naar 112
  • Probeer de slang niet zelf te vangen

Hoe herkent u de Groene Mamba?

De slang is groen van kleur en tussen de 1.80 en 2 meter lang. Zie de afbeelding hierboven.

Het gaat om een tropische slang. De Groene mamba staat bekend als een vluchtslang, die niet zelf de confrontatie zoekt. De slang is vooral overdag actief. Experts geven aan dat de tropische slang vanwege het weer niet snel naar buiten zal gaan. Hij houdt van een donkere en warme ruimte. Als dat toch gebeurt zal het dier erg passief zijn. Toch is de slang erg gevaarlijk, een beet van de Groene Mamba is extreem giftig. Indien iemand gebeten wordt, is het belangrijk dat deze persoon direct medische hulp krijgt. Advies is daarom: blijf uit de buurt en bel 112 als je de slang ziet of gebeten bent. De politie heeft uit voorzorg de Officier van Dienst van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio  GHOR geïnformeerd. Zij zorgen voor de medische hulp bij rampen en crisis en kunnen snel ingrijpen mocht een persoon toch gebeten worden.

Melding maandagavond

De politie kreeg maandagavond 20 november jl. een melding van een bewoner van een huis aan de Goudenregenstraat. Hij vertelde dat hij een slang mist. De eigenaar van de slang heeft zijn overige dieren elders ondergebracht. Er is met meerdere experts in het land contact om te bekijken hoe de slang zo snel mogelijk in de woning gelokaliseerd kan worden. Daarbij wordt onder andere een speurhond ingezet.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wat moet ik doen als ik de slang aantref?

  • Blijf op afstand, blijf rustig en informeer omstanders;
  • Bel direct 112;
  • Ga de slang niet zelf vangen. 

Wat is het voor slang?

  • Het gaat om een Groene Mamba, een zeer giftige slang uit de familie koraalslangachtigen. 

Hoe ziet de slang eruit?

  • Zie de afbeelding bij dit bericht. De slang is circa 1.80 a 2.00 meter lang.

Is de slang gevaarlijk?

  • Een beet van de Groene Mamba is extreem giftig. Als iemand gebeten wordt, is het belangrijk dat deze persoon direct medische hulp krijgt.