logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Schoon Spoorpark dankzij de prikkelateurs

Eerlijk is eerlijk, de benaming klinkt als een klok. Het Franse, charmante tintje doet me denken aan een bijzonder vakantieoord. En ergens klopt dat ook wel. Maar hoe zit het nou precies met de prikkelateurs? Dat werd me onlangs haarfijn en enthousiast uitgelegd door Rian van Strien, Jeanne Engels en Leon de Rooij. Uiteraard in het Spoorpark, de achtertuin van deze bevlogen club.

“Prikkelateurs klinkt toch een stuk charmanter dan vuilnis ophalers”, lacht Jeanne, coördinator van het gezelschap. Haar jarenlange verblijf in Frankrijk heeft wellicht toch zijn invloed gehad. Ze gaat verder: “En hiermee willen we ook het vak opwaarderen. Het is ook veel meer dan ‘alleen maar’ zwerfafval opruimen.” Met een club van 14 mensen tussen de 14 en 80 jaar zorgen ze al vanaf het prille begin voor een schoon en fijn Spoorpark.

Ons park

Alle drie zijn ze vanaf het eerste uur betrokken bij het Spoorpark. Rian en Jeanne wonen in Westpoint en hebben de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Rian: “Het Spoorpark voelt echt als ons park. Het geeft veel voldoening om in ‘mijn voortuin’ te werken en zo een steentje bij te dragen aan een schoon en mooi park. Echt heerlijk om vanuit je appartement mensen te zien genieten. Sporten, wandelen, picknicken… het gebeurt hier allemaal. Vooral op zondag is het vaak heel druk. Dan jeuken mijn handen wel om de volgende dag alles weer netjes te maken.”

In de drukke maanden is er een ochtend- en middagploeg. Leon is er 2 keer per dag te vinden. “Met zijn tweeën werk je makkelijk ieder aan een kant het hele park door.” De prikkelateurs zijn herkenbaar aan hun oranje hesjes. “In het begin vroegen mensen wel eens hoeveel uren taakstraf we hadden”, lacht het drietal. Het hesje werkt ook preventief. Mensen gooien minder snel rommel op de grond en aanspreken is makkelijker. Niet alleen het park, ook de ruimte er omheen wordt aangepakt. Leon: “Er is een hangplek voor jongeren waar steeds veel afval ligt. Goed als daar ook een afvalbak komt.”

Jeanne: “Jongeren willen hier nog wel eens fietsen, maar het is een voetgangersgebied. Dan spreken we hen aan. De huidige borden blijken voor hen niet helder genoeg te zijn. Daarom komt er binnenkort iets op de grond om te verduidelijken dat fietsen hier verboden is."

Sfeer

Regelmatig krijgen de prikkelateurs complimenten over ‘hun’ park. Rian: "We ruimen zelfs honderden sigarettenpeuken op. Het is heel erg plezierig om anderhalf uur buiten in beweging te zijn en een schoon park achter te laten. Dat nodigt bovendien eerder uit om het ook zelf schoon te houden. Zo was er een familie aan het barbecueën in het park. We hebben nadien geen snippertje ervan terug gevonden. Alles was netjes opgeruimd, zelfs het houtskool. Wij merken ook dat naarmate het gebied zich ontwikkelt, de mentaliteit echt verandert. Het wordt alsmaar beter.”

En de sfeer? "Die is heel gemoedelijk", vertelt Jeanne. "Wij maken vaak gezellig een praatje of spreken mensen aan als dat nodig is. Maar wel op een vriendelijke manier. Bij handhaven is het zo belangrijk wat je uitstraalt en hoe je iets zegt. Daar besteden we veel aandacht aan. Mensen kloppen ook steeds makkelijker bij ons aan om iets te vragen. Zoals een moeder die met haar zoon naar het park kwam zodat hij kon gaan skaten. Ze vroeg ons om een prikker zodat ze ons in de tussentijd kon helpen. Prachtig toch. En er komt hier regelmatig een vader met zijn kinderen. Zij gaan altijd eerst samen afval prikken, daarna mogen de kinderen naar de skatebaan."  

Wensen

Het loopt allemaal gesmeerd. Niets meer aan doen dus. Of toch? “Nou, we hebben nog wel wat wensen hoor. Natuurlijk is de meest ideale situatie dat mensen hun rommel mee naar huis nemen. Maar zover is het nog niet”, aldus Jeanne. “En dus moeten er voldoende afvalbakken staan. Dat betekent dat er nog 4 tot 6 bij moeten komen. En dan iets anders: schoolkinderen komen hier regelmatig samen sporten. Laat hen ook zwerfafval ruimen en maak hen zo bewust van het belang van een schone omgeving. En statiegeld op afval bijvoorbeeld, hoe mooi zou dat zijn.” Aan ideeën geen gebrek. De betrokkenheid van de prikkelateurs bij hun woonomgeving is gewoon ‘formidable’.

Tips

Steeds meer bewoners willen iets doen om hun wijk schoon te houden. Jeanne: "Doe dit liever niet op eigen houtje, maar zorg dat je dit samen organiseert en dat er een centraal aanspreekpunt is. Iemand moet dit coördineren. Anders krijg je al snel dat steeds dezelfde persoon aan het schoonmaken is en de rest het wel prima vindt. Dan houdt het snel op en dat is zonde.”

Ze zijn het er alle drie over eens, het is zeker geen straf om het Spoorpark schoon te houden. En dat stralen ze uit ook. Jeanne: “We hebben voorlopig voldoende prikkelateurs. Maar extra parkwachters en mensen voor de groenvoorziening zijn zeker welkom. En nogmaals, samen je eigen wijk schoon houden kan natuurlijk overal. Dat geeft echt veel voldoening en het is nog gezellig ook."

Meer informatie Spoorpark op spoorparktilburg.nl.