logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Trouwen in Tilburg

Heeft u plannen om te trouwen? Of om een partnerschap te registreren? Hier vindt u alles over trouwen in de gemeente Tilburg. Goed om te weten: alles op deze pagina over trouwen/huwelijk, geldt ook voor geregistreerd partnerschap.

Trouwen regelen

Op dit moment zijn wij aan het bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat jullie nóg makkelijker een trouwdatum en locatie kunnen regelen. Vanaf maandag 29 april 2024 zal dit mogelijk zijn. 
Nieuwsgierig naar wie jullie zou kunnen trouwen? De trouwambtenaren stellen zich graag aan jullie voor.

Extra documenten

Soms moet u extra documenten overleggen om te kunnen trouwen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, heeft gewoond of daar bent gescheiden. Of als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Om in het buitenland te trouwen, kunt u een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig hebben. Neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum telefonisch contact met ons op.

Trouwen zonder ceremonie (een 'administratief huwelijk') kan op maandag- en vrijdagochtend. Dit kost € 195,25, zonder trouwboekje. Op maandagen om 09:00 uur en 09:30 uur is trouwen gratis. Hiervoor is een wachtlijst van ongeveer 12 maanden.

Voorwaarden hierbij:

  • alleen bruidspaar en getuigen zijn aanwezig (evt. minderjarige kinderen)
  • duurt slechts 15 minuten
  • geen trouwzaal, maar een spreekkamer in de Stadswinkel, Koningsplein 10
  • geen ceremonie of toespraken

Trouwen en een geregistreerd partnerschap lijken op elkaar. Er zijn kleine verschillen, bijvoorbeeld als je uit elkaar gaat. Samen wonen met een samenlevingscontract via de notaris is wel heel anders. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u ook nog trouwen met uw partner? Dan kunt u het partnerschap laten omzetten in een huwelijk. U ondertekent dan een akte van omzetting. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.

Op de website van de Rijksoverheid staat waar u aan moet denken als u in het buitenland gaat trouwen.

Bent u al getrouwd in het buitenland en wilt u uw huwelijk laten registreren bij de gemeente? Maak dan een afspraak inleveren/legaliseren documenten. Als u een bruidspaar bent waarvan 1 persoon buiten de EU woont en niet een Europese nationaliteit heeft, neem een ingevulde verklaring mee naar de afspraak, het artikel 2.9 wet BRP huwelijk of BRP Partnerschap

Mensen met de Nederlandse nationaliteit die in het buitenland wonen, kunnen in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap, dan kunt u er voor kiezen om de achternaam van uw partner te gebruiken. Dit heet naamgebruik.

Bent u in Tilburg getrouwd? Zo ja, dan kunt u online uw huwelijk- of echtscheidingsakte opvragen. Een internationale versie is ook mogelijk.

Een scheiding regelt u via de rechtbank.

Links