Op zoek naar de mooiste plek? Ontdek al onze 38 trouwlocaties.
U betaalt altijd de kosten van de gemeente. De kosten van een huwelijk of partnerschap verschillen per dag, gekozen trouwlocatie en soort ceremonie.
Een trouwboekje kost 23,15 euro. Voor een wijziging/annulering binnen 4 weken voor de geplande datum rekenen we € 69,15 administratiekosten.
Trouwen zonder ceremonie (een 'administratief huwelijk') kan op maandag- en vrijdagochtend. Dit kost €203,60, zonder trouwboekje. Op maandagen om 09:00 uur en 09:30 uur is trouwen gratis. Hiervoor is een wachtlijst van ongeveer 12 maanden.
Voorwaarden hierbij:
Er is veel te regelen, bv. wel of niet huwelijkse voorwaarden, de keuze van je achternaam en het vragen van 2-4 getuigen.
De checklist trouwen van de Rijksoverheid geeft een handig overzicht.
Trouwen en een geregistreerd partnerschap lijken op elkaar. Er zijn kleine verschillen, bijvoorbeeld als je uit elkaar gaat. Samen wonen met een samenlevingscontract via de notaris is wel heel anders. Lees hierover op de website van de Rijksoverheid.
Hebben jullie een geregistreerd partnerschap en wil je ook nog trouwen met je partner? Dan kun je het partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Jullie ondertekenen dan een akte van omzetting. Hier zijn geen getuigen bij. Andersom kan een huwelijk niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.
Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan kun je er voor kiezen om de achternaam van je partner te gebruiken. Dit heet naamgebruik.
Een scheiding regel je via de rechtbank.
Soms moet je extra documenten overleggen om te kunnen trouwen. Bijvoorbeeld als je in het buitenland bent geboren, hebt gewoond of daar bent gescheiden. Of als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt. Om in het buitenland te trouwen, kun je een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig hebben. Neem dan ruim voor de huwelijksdatum telefonisch contact met ons op.
Zijn jullie in Tilburg getrouwd? Zo ja, dan kun je online de huwelijk- of echtscheidingsakte opvragen. Een internationale versie is ook mogelijk.
Op de website van de Rijksoverheid staat waar jullie aan moeten denken als je in het buitenland gaat trouwen.
Zijn jullie al getrouwd in het buitenland en wil je het huwelijk laten registreren bij de gemeente? Maak dan een afspraak ‘inleveren/legaliseren documenten’. Bruidsparen waarvan 1 persoon buiten de EU woont én niet een Europese nationaliteit heeft, brengen een ingevulde verklaring artikel 2.9 wet BRP mee naar de afspraak (verklaring huwelijk of verklaring partnerschap).
Mensen met de Nederlandse nationaliteit die in het buitenland wonen, kunnen in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.