logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Duncan Laurence in Walk of Fame

01 maart 2024

Zanger en liedjesschrijver Duncan Laurence krijgt een tegel in de Tilburgse Walk of Fame. Burgemeester Weterings overhandigde de tegel symbolisch aan Duncan op donderdag 29 februari na afloop van zijn uitverkochte concert in Poppodium013.

Met de plaats in de Walk of Fame eert de stad deze artiest, die een bijzondere band heeft met Tilburg vanwege zijn opleiding aan de Rockacademie.

Duncan Laurence

Duncan Laurence studeerde van 2013 tot 2017 aan de Rockacademie van Fontys Academy of the Arts in Tilburg. Hij ontwikkelde zich daar als zanger, songwriter en producent en deed tijdens zijn studie ervaring op in onder meer Londen en Stockholm. Sinds zijn 13e jaar schrijft Duncan Laurence eigen teksten, waaronder voor zijn band The Slick and Suited, maar ook voor andere artiesten. The Slick and Suited is in januari 2013 ontstaan op de Rockacademie in Tilburg en de band trad op tijdens festival Eurosonic Noorderslag. Duncan deed in 2014 mee aan het vijfde seizoen van het RTL 4-programma The Voice of Holland. Hij bereikte de halve finale. 

Op 18 mei 2019 won Duncan Laurence in Tel Aviv het Eurovisiesongfestival met het door hem zelf geschreven en gecomponeerde lied Arcade. Het was voor het eerst sinds 1975 dat Nederland weer won. Duncan werd de vijfde Nederlandse winnaar van het Eurovisiesongfestival. In 2020 verscheen zijn debuutalbum Small Town Boy en afgelopen september verscheen zijn tweede album ‘Skyboy’. 

Veilige haven

Onlangs vertelde Duncan in een interview dat hij een bijzondere band heeft met Tilburg, omdat Tilburg hem tijdens zijn studententijd een veilige haven heeft geboden waar hij zich kon ontplooien en zichzelf kon zijn. Nog steeds voelt Tilburg daardoor als zijn stad. Burgemeester Weterings tijdens de overhandiging: “Met deze uitspraak toverde je een kleur op onze Tilburgse wangen. We waren al trots op jou, maar jij maakte ons met deze woorden nog een beetje trotser.”

Walk of Fame

De Walk of Fame ontstond in 2009 tijdens de viering van het 200-jarig bestaan van Tilburg. In de periode daarna is een comité samengesteld dat jaarlijks het college adviseert over een te benoemen persoon die van bijzondere betekenis is voor Tilburg. Het moet gaan om in Tilburg geboren, opgegroeid, opgeleid of wonend talent met nationale of internationale uitstraling en roem. Dit kan zijn op het gebied van sport, kunst en cultuur, muziek, wetenschap of politiek. In elke tegel is de naam van de persoon gegraveerd. Eerder werden er tegels gelegd voor bijvoorbeeld Guus Meeuwis, Roy Donders, Corry Konings en Kenny B. De tegel van Duncan Laurence wordt half april gelegd in de Walk of Fame, die zich bevindt aan de Spoorlaan in Tilburg.