logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Frederike Luijten nieuwe Stadsdichter van Tilburg 

23 juni 2023

Frederike Luijten (1998) wordt de nieuwe Stadsdichter van Tilburg. Op 27 augustus is haar installatie tijdens het evenement Boeken rond het Paleis. Luijten volgt Rodgairo Dalnoot op en is de 11e Stadsdichter van Tilburg. Haar benoeming is voor een periode van twee jaar. 

De stadsdichter wordt elke twee jaar benoemd door het College van Burgemeester en Wethouders, op voordracht van de stadsdichterscommissie. Deze commissie, bestaande uit onafhankelijke experts, heeft Frederike Luijten voorgedragen als de nieuwe Stadsdichter van Tilburg. Zij is gekozen uit 19 kandidaten na een openbare oproep voor een nieuwe Stadsdichter voor de periode 2023-2025.

Over Frederike

Frederike Luijten studeerde in 2020 af aan Creative Writing ArtEZ University of Arts met 'Kind zonder uitknop, een experimentele, ritmische bundel over ADHD'. Inmiddels is haar dichterschap stevig ingebed in een literaire praktijk. Luijten is actief binnen Tilt en initiatiefnemer van het literaire platform Seizoenszine. Haar werk is gepubliceerd bij o.a. Hard//Hoofd, in de bundel‘  Thuiskomen van het literaire Memento Festival, in Op Ruwe Planken, De Optimist en Proeftijd. Ook kun je haar gedichten tegenkomen in de stad. Zo kun je in Café Berlijn aan de Korvelseweg n een expositie kennismaken met een aantal ‘live gedichten’.

Grote betrokkenheid

De stadsdichtercommissie schrijft over Luijten: “Tussen de aanmeldingen sprong de rijpheid van het werk van Frederike Luijten (1998) onmiddellijk in het oog. Haar gedichten en voordrachten ontstijgen de coming of age -problematiek die vaak kenmerkend is voor het werk van aankomende jonge dichters.” En: “De commissie is van mening in Frederike Luijten een stadsdichter gevonden te hebben wier werk en mentaliteit getuigen van poëtische gelaagdheid en grote betrokkenheid op de stad, iemand die de veranderende identiteit van Tilburg in dichterlijke zin wil proeven en beproeven, die de dialoog aan wil gaan met het publiek en verbindingen wil leggen waar die nog niet zijn.”

Waarom een Stadsdichter

Tilburg heeft sinds 2003 een Stadsdichter. Die schrijft minimaal 6 gedichten per jaar over Tilburg en geeft performances. De stadsdichter draagt bij aan de versterking van het culturele klimaat in Tilburg en daarmee aan de vitale stad. Met een onafhankelijke en kritische blik schrijft de Stadsdichter over wat er leeft en gebeurt in Tilburg, en draagt zij bij aan het bewustzijn van de stad. Meer informatie over de Stadsdichter op de pagina 'Stadsdichter Tilburg' op deze site.