logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Maawe meude mèèrege

01 februari 2024

Kriebelt het al? Nog een aantal dagen en dat is het weer tijd voor een van de fijnste feesten van het jaar: carnaval in Kruikenstad.

In Kruikenstad vieren we carnaval. Een feest waar elke Kruik, Kruikin en iedereen van harte welkom is. En daar geven we elkaar letterlijk en figuurlijk graag de ruimte voor, waarbij gezelligheid en veiligheid voorop staan. Dit jaar wordt een deel van de Heuvelring op bepaalde tijden ingezet voor extra toiletvoorzieningen en afvalplekken. Er zijn verschillende pleinen met evenementen zoals het Piusplein, de Paleisring, het Heuvelplein, het Stadhuisstraatje en de Korte Heuvel. Fijne carnaval, alaaf! 

Hoe ga jij naar Kruikenstad?   

Goedkoop, snel en duurzaam. Stal je fiets gratis in de binnenstad. Tijdens carnaval zijn er extra fietsenstallingen in de binnenstad. Zoals ieder jaar is er de extra stalling naast de Concertzaal van 9 tot en met 13 februari. Deze onbeheerde stalling is 24 uur per dag open. Dit jaar is er ook een extra fietsenstalling aan de Spoorlaan ter hoogte van de ABN/AMRO pand van 9 tot en met 13 februari. Deze stalling is beheerd en open tussen 12:00 en 04:30 uur. In beide stallingen is plek voor 500 fietsen. De openingstijden van de andere stallingen staan op de pagina Fietsen in Tilburg op deze website. 
 

Met de trein of bus 

Plan je reis met de trein of bus via de reisplanner. Met de bus stap je dichtbij het centrum uit (halte Spoorlaan of Schouwburgring ter hoogte van lunchroom Carrousel).  

Met de auto

Parkeer aan de rand van het centrum (parkeergarage Knegtel of Spoorzone Zwijsen). In 10 minuten sta je in het centrum. Kies voor parkeergarage Heuvelpoort of 013-Tivoli als je middenin het centrum wil parkeren. Let op: op zondag 11 februari zijn de parkeergarages Pieter Vreedeplein, Heuvelpoort en Emmapassage niet bereikbaar i.v.m. D'n Opstoet.  

Met de taxi 

Stap in of uit op één van de drie opstapplaatsen.  

  1. Heuvelring tot aan Telegraafstraat. Deze is alleen toegankelijk voor taxi's met een Tilburgs vignet. Taxi's mogen aan het begin van de Heuvelring opstellen en vervolgens rechtsaf de Telegraafstraat in. Verder de Heuvelring oprijden is niet toegestaan op de afgesloten momenten.
  2. Sint-Josephstraat / Korte heuvel
  3. Bisschop Zwijssenstraat  

Dit jaar handhaven we actief of taxi's in Tilburg het juiste vignet hebben, een aantoonbare ophaalopdracht of klanten komen afzetten (en direct weer weggaan).

Hoe drink jij je drankje?

Tijdens carnaval gebruiken we herbruikbare bekers. Deze bekers zijn een duurzaam alternatief voor de plastic wegwerpbekers. Zo blijft de stad schoner tijdens het evenement en verspillen we minder plastic. Hoe werkt het?  

Ga je een eerste drankje halen? Dan betaal je éénmalig 0,50 cent voor een beker. Voor een pitcher betaal je 3,50 euro. Tweede drankje? Dan lever je de beker in en krijg je een nieuwe terug.  Als je naar huis gaat, kun je de beker of pitcher inleveren aan de bar en krijg je Tilly-token(s) retour. Deze munt kan je de volgende carnavalsdag weer gebruiken voor je eerste drankje en voor andere stadsbrede evenementen. Meer informatie over de bekers op de pagina 'Duurzame bekers' op deze site.

Kom je naar D’n Opstoet? 

Zondag 11 februari trekt D’n Opstoet door het centrum van Tilburg. Let op: tussen 11:00 en 06:00 uur zijn hierdoor veel straten in het centrum minder goed bereikbaar. In de Piushaven (omgeving Havendijk) zijn er vanaf 10:00 uur al wegen dicht. Dit is namelijk de plek waar alle wagens en de loopgroepen verzamelen. O.a. de volgende straten zijn tijdens D’n Opstoet minder goed bereikbaar: Piushaven, Prinsenhoeven, Sint Josephstraat, Korte Heuvel, Heuvelring, Piusplein, Paleisring, Stadhuisplein, Stadhuisstraat, Oude Markt, Heuvelstraat, Willem II-straat en de Spoorlaan.  

Het afsluiten van de straten gebeurt in de loop van de ochtend (in ieder geval na 11:00 uur). In de loop van de avond worden de verkeersmaatregelen weer opgeheven. De eindtijd is niet precies bekend. Parkeren kan op 11 februari vanaf 10:00 uur niet in de parkeergarages Pieter Vreedeplein, Heuvelpoort en Emmapassage.  

Afsluitingen 

De Heuvelring wordt afgesloten voor verkeer op vrijdag (18:00 – 06:00), zaterdag (18:00 – 06:00) en zondag (11:00 – 06:00). Dit doen we voor de veiligheid van de vele carnavallers én het verkeer. De Heuvelring blijft wel toegankelijk voor hulpdiensten. De afsluiting is tot aan de Piusstraat. Vanaf de Piusstraat kan het verkeer wel linksaf de Paleisring op. Taxi's met een Tilburgs vignet kunnen deels gebruik blijven maken van de Heuvelring. De Heuvelpoortgarage blijft middels een omleiding bereikbaar.

EHBO-post en extra toiletten 

Naast extra fietsenstallingen zijn er ook andere voorzieningen in het centrum tijdens carnaval. Zo is er van 9 februari t/m 13 februari een EHBO-post, gevestigd op het Pieter Vreedeplein. Ook staan er extra toiletten op meerdere plekken. Zie de plattegrond hieronder voor alle plekken. 

Locaties extra toiletten
Adres Plaskruis       Toiletcabine      Toiletcabine mindervaliden
Hoogvensestraat – Piusstraat
(thv Laad en losstrook)
   
Kerkpad (Alexanderstraat)     1
Telegraafstraat 1 1 1
Veemarktstraat - Tivolistraat 1 1 1
Jan Aartestraat 2    
Pieter Vreedeplein 1 1 2
Emmapassage 1 1  
Paleisring ( steeg tussen stadswinkel en appartementen) 5 13 2
Kapelhof 1    
Spoorlaan (tijdelijke fietsenstalling Klipperplein)   1  
Schouwburgring (tijdelijke fietsenstalling) 1 1  
Extra toiletten op 11 februari, tijdens d'n Opstoet
Adres Plaskruis       Toiletcabine      Toiletcabine mindervaliden
Spoorlaan - Willem II passage 1 1 1
Karrestraat 1    
Havendijk 1 1  
Hoek Sint Josephstraat / Professor Dondersstraat 1 1  
Hoek Sint Josephstraat / Gerard de Bondtstraat 1