Tilburg Schoon

Voor een schoon Tilburg zorgen we samen, want een schoon Tilburg is van ons allemaal. De gemeente reinigt de stad (straten, straatmeubilair, borden, speeltoestellen) en zorgt voor goede voorzieningen. Tilburgers en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Samen gaan we zo zwerfafval tegen.

Gratis zwerfafvalgrijpers/ gele afvalzakken

De gemeente veegt de straten, maar niet overal even vaak. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. De gemeente verstrekt daarvoor gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Ook voor groepsacties is er materiaal te leen.

Interesse? Vraag eenvoudig materiaal aan via het aanvraagformulier.

Geef het ook door als je geen gebruik meer maakt van je zwerfafvalgrijper, dat kan ook in bovenstaand formulier. Wij maken er graag iemand anders blij mee.

Ophalen van gele afvalzakken

Een volle gele afvalzak kan gemeld worden via de Fixi app of telefonisch via 14 013. De gele vuilniszak wordt dan uiterlijk de volgende werkdag opgehaald. Zorg er voor dat de zak op een herkenbare plek staat, bijvoorbeeld bij een lantaarnpaal (inclusief nummer en adres).  

Adopteer een afvalcontainer

De gemeente leegt de containers, ruimt (zwerf)afval op, controleert op het juist sorteren van afval en geeft inwoners die afval verkeerd weggooien een boete. Maar Tilburg schoon houden kunnen we niet alleen. We hebben betrokken inwoners zoals u nodig.

Wilt u een steentje bijdragen aan een schone en fijne buurt? U kunt meehelpen door een container te adopteren. Als containeradoptant houdt u samen met de gemeente de omgeving van de container schoon. Lees hieronder hoe dit precies werkt en hoe u zich kunt aanmelden voor de adoptie van een container.

Wat doet een containeradoptant precies?

 • Afval dat naast de container ligt en in die container hoort en past, gooit u erin
 • Zwerfafval bij de container veegt u op, doet u in een vuilniszak en gooit u in uw restafval container of u maakt hiervan melding. De vuilniszak wordt uiterlijk de volgende werkdag opgehaald
 • Afval dat klem zit in de container duwt u erin via de klep. Lukt het niet om het afval dat klem zit te verwijderen of heeft de container een storing, dan meldt u dit bij de gemeente
 • Ligt er afval naast de container dat u niet zelf kunt opruimen? Dan meldt u dit bij de gemeente
 • Als u wilt, kunt u wijkbewoners die hun afval verkeerd weggooien uitleggen hoe het wel moet. 

Meer informatie over bijvoorbeeld het maken van een melding ontvangt u na inschrijving als containeradoptant. 

Wat krijgt een containeradoptant van de gemeente?

 • Een schoonmaakpakket met: een bezem, werkhandschoenen, stoffer en blik, vuilniszakken en een afvalgrijper
 • Wanneer u een melding maakt over (de omgeving van) uw adoptiecontainer behandelt de gemeente deze met voorrang
 • U ontvangt meerdere keren per jaar de nieuwsbrief voor ambassadeurs van Tilburg Schoon
 • De gemeente organiseert meerdere keren per jaar leerzame en gezellige bijeenkomsten voor ambassadeurs van Tilburg Schoon.

Meer weten of direct aanmelden?

Heeft u vragen over het adopteren van een container? Neem dan contact op met Dick Tammer (coördinator Samenwerking Schone Stad) via e-mailadres dick.tammer@tilburg.nl. Of meldt u direct aan als containeradoptant door te klikken op de oranje button ‘Aanmelden als containeradoptant’. 

Aanmelden als containeradoptant

Na aanmelding ontvangt u binnen 10 werkdagen een reactie van de gemeente met meer informatie over het adopteren van de container.

De redactie sprak met Cora Geerings. Zij is met veel plezier containeradoptant. Lees hier haar verhaal. 

Heeft u vragen over het adopteren van een containerparkje? Neem dan contact op met Dick Tammer (coördinator Samenwerking Schone Stad) via e-mailadres dick.tammer@tilburg.nl. Meteen aanmelden? Dat kan via www.tilburg.nl/schoon.

Meedenken over Tilburg Schoon

Ondanks alle activiteiten van gemeente, gebiedsaannemers, ondernemers en vrijwilligers om de stad schoon te houden, zijn zwerfafval en het illegaal bijplaatsen bij containers een doorn in het oog van veel inwoners. Het geeft onnodig een vervuild aanzicht van Tilburg. Omdat Tilburgers zelf vaak goede en creatieve ideeën hebben over hoe we de stad schoner kunnen krijgen, gaat de gemeente met hen in gesprek. We organiseren hiervoor jaarlijks een aantal bijeenkomsten. Interesse? Meld je aan via schoon@tilburg.nl. Ook met goede ideeën over het voorkomen van zwerfafval kun je hier terecht. Meer weten over hoe de gemeente samenwerkt met Tilburgers om de stad schoon te houden? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

Resultaten vragenlijst ‘app gebruik onder vrijwilligers’

In oktober 2021 heeft de gemeente een vragenlijst uitgestuurd naar alle ambassadeurs van Tilburg Schoon. Maar liefst 1.157 vrijwilligers vulden de vragenlijst in.

Gebruik zwerfafval app

De inzet van apps wordt steeds populairder bij de aanpak van zwerfafval. Met de gegevens krijg je inzicht in het aantal stuks zwerfafval dat wordt opgeruimd, welke soorten of merken worden gevonden en op welke plekken wordt opgeruimd.

Op de website Kenniswijzer Zwerfafval kom je op een productoverzicht van verschillende zwerfafval apps waaronder: Litterati, Helemaal Groen en de schoonmonitor.

Neem ook eens een kijkje op de Tilburgse app: WasteTime (te downloaden in de Appstore).

Tilburg Schoon vrijwilligers

Vrijwilligers aan het woord

In Tilburg zijn veel vrijwilligers aan het werk om de stad schoner te maken. De 13-jarige Jim bijvoorbeeld of Carin van Voorst uit Tilburg Noord. En de 'prikkelateurs', zij houden het Spoorpark schoon. Je leest hun verhalen via onderstaande links.

Landelijke Opschoondagen 2023

 • World Cleanup Day 16 september 2023
 • NL Doet 10 en 11 maart 2023
 • Landelijke Opschoondag 18 maart 2023

Tilburg Schoon in cijfers (2022)

Inwoners, gemeente én partners uit de stad werken samen om Tilburg mooier en leefbaarder te maken. Want een schoon Tilburg is van ons allemaal. Samen gingen we ook in 2022 zwerfafval tegen. Zo zijn er 1200 zwerfafvalgrijpers en gele afvalzakken thuisbezorgd, 3500 vrijwilligers zamelden zwerfafval in en er werden 80 gastlessen gegeven op scholen over zwerfafval. Er zijn 15 inwoners die samen 80 containers geadopteerd hebben en schoonhouden. Ook ontvangen 2875 vrijwilligers de nieuwsbrief van Tilburg Schoon en volgden 1398 mensen de Facebookpagina Tilburg Schoon. 

Bigbelly's

Tilburg heeft 47 afvalbakken met slimme snufjes zoals ingebouwde pers, software die aangeeft wanneer de bak vol is en een zonnepaneel van 40 watt voor de duurzame stroomvoorziening. Deze zogenoemde Bigbelly helpt in de strijd tegen zwerfafval: er kan maar liefst 625 liter afval in. Dit is 8 keer zoveel als in een 'gewone' afvalbak (70 liter). De inwerpopening is te openen met een voetpedaal en zit op een hoogte zodat ook mensen in een rolstoel er gemakkelijk bij kunnen. 

Er staan 35 Bigbelly's in het Centrum/Piushaven, 3 op de Heyhoef, 3 op het Wagnerplein, 1 in Berkel-Enschot, 1 op het Buurmalsenplein, 1 op de Dalempromenade, 2 op het Olympiaplein (Stappegoor) en 1 in de Muzentuin.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van (opruim)acties- en activiteiten in gemeente Tilburg? Hou dan de Facebookpagina in de gaten voor nieuws en updates. U kunt zich ook aanmelden voor de Tilburg Schoon nieuwsbrief door een mail te sturen naar schoon@tilburg.nl.

Wanneer breekt afval af?

Denk goed na voor je iets op straat gooit: Papier doet er tot een half jaar over om af te breken in de natuur. Een bananenschil is pas na een jaar verdwenen. Bij een sigarettenpeuk duurt het tot 12 jaar voor het is afgebroken, en bij kauwgum minimaal 20 jaar. Een stalen blikje verdwijnt pas na 50 jaar, en een blikje van aluminium vergaat nauwelijks. Ook plastic en glas vergaan niet. Maar plastic verbrokkelt wel en is daarmee gevaarlijk voor dieren en het milieu.