Tilburg Schoon

Voor een schoon Tilburg zorgen we samen, want een schoon Tilburg is van ons allemaal. De gemeente reinigt de stad (straten, straatmeubilair, borden, speeltoestellen) en zorgt voor goede voorzieningen. Tilburgers en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Samen gaan we zo zwerfafval tegen.

Gratis zwerfafvalgrijpers/ gele afvalzakken

De gemeente veegt de straten, maar niet overal even vaak. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. De gemeente verstrekt daarvoor gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Ook voor groepsacties is er materiaal te leen.

Interesse? Vraag eenvoudig materiaal aan via het aanvraagformulier.

Geef het ook door als je geen gebruik meer maakt van je zwerfafvalgrijper, dat kan ook in bovenstaand formulier. Wij maken er graag iemand anders blij mee.

Het aantal verstrekte zwerfafvalgrijpers 

4235

Ophalen van gele afvalzakken

Een volle gele afvalzak kan gemeld worden via de Fixi app of telefonisch via 14 013. De gele vuilniszak wordt dan uiterlijk de volgende werkdag opgehaald. Zorg er voor dat de zak op een herkenbare plek staat, bijvoorbeeld bij een lantaarnpaal (inclusief nummer en adres).  

Adopteer een afvalcontainer

De gemeente leegt de containers, ruimt (zwerf)afval op, controleert op het juist sorteren van afval en geeft inwoners die afval verkeerd weggooien een boete. Maar Tilburg schoon houden kunnen we niet alleen. We hebben betrokken inwoners zoals u nodig.

Wilt u een steentje bijdragen aan een schone en fijne buurt? U kunt meehelpen door een container te adopteren. Als containeradoptant houdt u samen met de gemeente de omgeving van de container schoon. Lees hieronder hoe dit precies werkt en hoe u zich kunt aanmelden voor de adoptie van een container.

Wat doet een containeradoptant precies?

 • Afval dat naast de container ligt en in die container hoort en past, gooit u erin
 • Zwerfafval bij de container veegt u op, doet u in een vuilniszak en gooit u in uw restafval container of u maakt hiervan melding. De vuilniszak wordt uiterlijk de volgende werkdag opgehaald
 • Afval dat klem zit in de container duwt u erin via de klep. Lukt het niet om het afval dat klem zit te verwijderen of heeft de container een storing, dan meldt u dit bij de gemeente
 • Ligt er afval naast de container dat u niet zelf kunt opruimen? Dan meldt u dit bij de gemeente
 • Als u wilt, kunt u wijkbewoners die hun afval verkeerd weggooien uitleggen hoe het wel moet. 

Meer informatie over bijvoorbeeld het maken van een melding ontvangt u na inschrijving als containeradoptant. 

Wat krijgt een containeradoptant van de gemeente?

 • Een schoonmaakpakket met: een bezem, werkhandschoenen, stoffer en blik, vuilniszakken en een afvalgrijper
 • Wanneer u een melding maakt over (de omgeving van) uw adoptiecontainer behandelt de gemeente deze met voorrang
 • U ontvangt meerdere keren per jaar de nieuwsbrief voor ambassadeurs van Tilburg Schoon
 • De gemeente organiseert meerdere keren per jaar leerzame en gezellige bijeenkomsten voor ambassadeurs van Tilburg Schoon.

Meer weten of direct aanmelden?

Heeft u vragen over het adopteren van een container? Neem dan contact op met Dick Tammer (coördinator Samenwerking Schone Stad) via e-mailadres dick.tammer@tilburg.nl. Of meldt u direct aan als containeradoptant door te klikken op de oranje button ‘Aanmelden als containeradoptant’. 

Aanmelden als containeradoptant

Na aanmelding ontvangt u binnen 10 werkdagen een reactie van de gemeente met meer informatie over het adopteren van de container.

De redactie sprak met Cora Geerings. Zij is met veel plezier containeradoptant. Lees hieronder haar verhaal. 

Zo blij als een adoptant

Haar enthousiasme, humor en positieve levenshouding zijn aanstekelijk. Ze glundert wanneer ze praat over haar containerparkje aan de Caspar Houbenstraat. Als adoptant zorgt bewoonster Cora Geerings ervoor dat het containerparkje er steeds weer netjes bij staat. Dat is hard nodig, want elke dag ligt er van alles naast de containers. Ontmoedigend? Integendeel, het levert haar heel veel op.
 
Haar oog viel op een oproep voor containeradoptanten. Cora was gelijk om. “Het is me met de paplepel ingegoten om je mouwen op te stropen en iets te betekenen voor de maatschappij. En dus heb ik me direct aangemeld.” Sinds begin dit jaar ontfermt ze zich over het containerpark in haar straat. “Elke keer denk ik, ‘hoe ziet mijn adoptant er vandaag uit?’, lacht ze.
 
Van alles en nog wat
Cora: “Containers hebben een aantrekkingskracht op mensen. Mensen brengen of halen er iets.” Vergezeld van de boodschappenkar van haar overleden schoonvader, gaat Cora aan de slag. “Van de gemeente kreeg ik een pakket met vuilniszakken, een bezem, blik en veger en nog wat spulletjes. Die zitten allemaal in mijn kar. Behalve de gekregen zak stroopwafels, die heb ik natuurlijk allang op”, knipoogt ze.  “Je wilt niet weten wat ik allemaal tegenkom. Klokken, matrassen, manden vol wol en breinaalden,  serviesgoed, kleding en soms complete inboedels. Vandaag staat er zelfs een kinderwagen naast de container.” 

Tweede leven
Gevonden serviesgoed gaat bij Cora in  de vaatwasser. Dat brengt ze daarna naar La Poubelle. Ook andere vondsten maakt ze schoon. “Vaak zijn spullen nog zo goed. Dan is het toch zonde om het zomaar weg te gooien. Ik bedenk dan wie ik er blij mee kan maken en anders breng ik het naar de kringloop. Een tijdje terug vond ik zelfs een gitaar.” Glasscherven en ander afval veegt ze netjes op en verdwijnen in de afvalzak. “Ik kan dan zo blij zijn als het er weer netjes bij staat”, aldus een stralende Cora. “En ondertussen ben ik zo nooit alleen. Soms ben ik helaas even niet zo goed ter been. Dan vraag ik mijn dochter om hulp. Of flatgenoten maken een melding via Fixi.” 

Altijd een praatje
“Kijk, dit zijn mooie voorbeelden”, reageert ze terwijl een dame afstapt van de bakfiets en haar glas aan de achterkant in de glasbak stopt. “De voorkant van de glasbak is snel vol, maar aan de achterkant is meestal nog genoeg ruimte. Soms zetten mensen hun glas gewoon op de glasbak of ernaast.” Ondertussen passeren meer mensen die spulletjes in de bak stoppen, en keer op keer levert het Cora leuke gesprekjes op. “Daar geniet ik zo van. Wat je uitstraalt naar de wereld, krijg je  terug.” En dat blijkt, want elke bezoeker aan haar parkje krijgt een glimlach op het gezicht. “Het heeft me al veel bijzondere gesprekken opgeleverd, heerlijk toch. Ooit vroeg iemand of ik een taakstraf had.” Ze schiet in de lach als ze het vertelt.  

Anders kijken naar de wereld
“Mensen hoor je wel eens zeggen dat ze niet de rommel van een ander gaan opruimen. Zo ervaar ik het niet. Ooit hoorde ik een prachtige uitspraak die me altijd is bijgebleven: ‘Ik ruim geen rommel op, ik buig naar de aarde’. En zo is het.” Aan inspirerende uitspraken geen gebrek. Cora verzamelt ze en hangt ze op in haar huis. “Focussen op meer positiviteit is zo belangrijk. Je kunt je afvragen wat de gemeente doet voor jou. Of je denkt ‘wat kan ik betekenen voor mijn wijk’. Kijk niet op dingen neer. De wereld is zoveel mooier als je anders kijkt naar wat men rommel noemt. Achter elk papiertje, kledingstuk of ander voorwerp schuilt een verhaal. Denk daar maar eens aan en verwonder je erover. Dat voelt goed.”       

Aanstekelijk 
“En weet je waar ik ook zo blij van word?” Ze wijst veelbetekenend naar Dick Tammer, coördinator samenwerking schone stad bij het BAT. “Dan zeggen ze wel eens ‘nou nou, de jeugd van tegenwoordig’. Maar kijk eens wat een geweldig werk hij doet. Dit doe je niet als je geen hart hebt voor je omgeving en de maatschappij.” Dick lacht en reageert: “Mensen als Cora doen geweldig werk. En dan is het helemaal fijn om te horen hoe goed het haar bevalt. Dat straalt ze  ook uit. We hebben in Tilburg nu 10 adoptanten. Dat mogen er nog veel meer worden. We hebben namelijk over de honderd containerparken.” Cora: “Het geeft mij in ieder geval heel veel plezier en aanspraak. Ik kan het van harte aanraden. Het leven is zoveel aangenamer als je naar elkaar omkijkt.”

Heeft u vragen over het adopteren van een containerparkje? Neem dan contact op met Dick Tammer (coördinator Samenwerking Schone Stad) via e-mailadres dick.tammer@tilburg.nl. Meteen aanmelden? Dat kan via www.tilburg.nl/schoon.

Meedenken over Tilburg Schoon

Ondanks alle activiteiten van gemeente, gebiedsaannemers, ondernemers en vrijwilligers om de stad schoon te houden, zijn zwerfafval en het illegaal bijplaatsen bij containers een doorn in het oog van veel inwoners. Het geeft onnodig een vervuild aanzicht van Tilburg. Omdat Tilburgers zelf vaak goede en creatieve ideeën hebben over hoe we de stad schoner kunnen krijgen, gaat de gemeente met hen in gesprek. We organiseren hiervoor jaarlijks een aantal bijeenkomsten. Interesse? Meld je aan via schoon@tilburg.nl. Ook met goede ideeën over het voorkomen van zwerfafval kun je hier terecht. Meer weten over hoe de gemeente samenwerkt met Tilburgers om de stad schoon te houden? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

Resultaten vragenlijst ‘app gebruik onder vrijwilligers’

In oktober 2021 heeft de gemeente een vragenlijst uitgestuurd naar alle ambassadeurs van Tilburg Schoon. Maar liefst 1.157 vrijwilligers vulden de vragenlijst in. Uit de resultaten van dit onderzoek komt onder andere naar voren dat: 

 • 6% van de ondervraagden een zwerfafval-app gebruikt
 • Een derde van de ondervraagden de zwerfafvalroute wil vastleggen
 • De helft van de ondervraagden wekelijks zwerfafval raapt 
 • 30% van de ondervraagden waardering mist 

De uitkomsten van de enquête worden meegenomen in de aanpak van zwerfafval in 2022. Met name het stuk waardering staat hoog op de agenda, want de bijdrage aan een schoon Tilburg door vrijwilligers is zeker niet vanzelfsprekend. 

Gebruik zwerfafval app

De inzet van apps wordt steeds populairder bij de aanpak van zwerfafval. Met de gegevens krijg je inzicht in het aantal stuks zwerfafval dat wordt opgeruimd, welke soorten of merken worden gevonden en op welke plekken wordt opgeruimd. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de WasteTime app, die is ontwikkeld door twee Tilburgse zwerfafval vrijwilligers. Ook te downloaden in de Appstore. Deze app heeft de volgende functionaliteiten:

 • Claim gebieden waar jij zwerfafval verzamelt
 • Bekijk welke gebieden al een tijd niet meer zijn onderhouden
 • Hou bij hoeveel zakken afval je verzamelt en wat voor afval je hebt geraapt
 • Plan een schoonmaakactie
 • Dele foto's van jouw ingezameld afval

Op de website Kenniswijzer Zwerfafval kom je op een productoverzicht van verschillende zwerfafval apps waaronder: Litterati, Helemaal Groen en de schoonmonitor.

Tilburg Schoon vrijwilligers

Vrijwilligers aan het woord

In Tilburg zijn veel vrijwilligers aan het werk om de stad schoner te maken. De 13-jarige Jim bijvoorbeeld of Carin van Voorst uit Tilburg Noord. En de 'prikkelateurs', zij houden het Spoorpark schoon. Je leest hun verhalen via onderstaande links.

Landelijke Opschoondagen 2022

 • World Cleanup Day 17 september 2022
 • NL Doet 11 en 12 maart 2022
 • Landelijke Opschoondag 19 maart 2022

Tilburg Schoon in cijfers (2021)

Inwoners, gemeente én partners uit de stad werken samen om Tilburg mooier en leefbaarder te maken. Ook in 2021 gebeurde er veel op het gebied van schoon. Zo waren er 5200 meldingen over zwerfafval, er werden 125 zwerfafvalgrijpers per maand thuisbezorgd, 3500 vrijwilligers zamelden zwerfafval in en er waren 35 groepsacties aangemeld bij de gemeente. Ook voerden vrijwilligers 4 keer een zwerfanalyse uit met de Litterati app, waren er 2 bijeenkomsten voor vrijwilligers in de LocHal en volgden 1184 mensen de Facebookpagina Tilburg Schoon. 

Bigbelly's

Tilburg heeft 47 afvalbakken met slimme snufjes zoals ingebouwde pers, software die aangeeft wanneer de bak vol is en een zonnepaneel van 40 watt voor de duurzame stroomvoorziening. Deze zogenoemde Bigbelly helpt in de strijd tegen zwerfafval: er kan maar liefst 625 liter afval in. Dit is 8 keer zoveel als in een 'gewone' afvalbak (70 liter). De inwerpopening is te openen met een voetpedaal en zit op een hoogte zodat ook mensen in een rolstoel er gemakkelijk bij kunnen. 

Er staan 35 Bigbelly's in het Centrum/Piushaven, 3 op de Heyhoef, 3 op het Wagnerplein, 1 in Berkel-Enschot, 1 op het Buurmalsenplein, 1 op de Dalempromenade, 2 op het Olympiaplein (Stappegoor) en 1 in de Muzentuin.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van (opruim)acties- en activiteiten in gemeente Tilburg? Hou dan de Facebookpagina in de gaten voor nieuws en updates. U kunt zich ook aanmelden voor de Tilburg Schoon nieuwsbrief door een mail te sturen naar schoon@tilburg.nl.

Wanneer breekt afval af?

Denk goed na voor je iets op straat gooit: Papier doet er tot een half jaar over om af te breken in de natuur. Een bananenschil is pas na een jaar verdwenen. Bij een sigarettenpeuk duurt het tot 12 jaar voor het is afgebroken, en bij kauwgum minimaal 20 jaar. Een stalen blikje verdwijnt pas na 50 jaar, en een blikje van aluminium vergaat nauwelijks. Ook plastic en glas vergaan niet. Maar plastic verbrokkelt wel en is daarmee gevaarlijk voor dieren en het milieu.